Ύσσωπος: φύτευση, καλλιέργεια και φροντίδα

Ο ύσσωπος είναι ένα αρωματικό φυτό που καλλιεργείται στον κήπο ως καλλωπιστικό φυτό, για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες ή ως καρύκευμα. Στον κήπο, ο ύσσωπος σχηματίζει πολύ αναγνωρίσιμους θάμνους με τα μπλε λουλούδια του. Μπορεί να το δει κανείς στο φυσικό του περιβάλλον στις περιοχές της Μεσογείου ή στις Άλπεις. Θα είναι παντού στο δρόμο σας μέχρι τα 2000 μέτρα υψόμετρο. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καλλιέργεια ύσσωπου.

Πού, πότε και πώς φυτεύουμε ύσσωπο;

Αυτό το αρωματικό φυτό πρέπει να φυτευτεί την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Απαιτεί καλά στραγγιζόμενο έδαφος και καλή έκθεση στον ήλιο. Παρόλα αυτά θα δεχτεί έκθεση σε μερική σκιά. Μάλλον ανθεκτικός, ο ύσσωπος μπορεί να φυτευτεί στο έδαφος εάν οι αρνητικές θερμοκρασίες το χειμώνα δεν πέφτουν κάτω από -10°C. Διαφορετικά, ευνοήστε μια καλλιέργεια γλάστρας.

Η ανθοφορία λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου. Στη συνέχεια, ο ύσσωπος αποκαλύπτει υπέροχα μικρά μπλε λουλούδια. Εάν επιλέξετε να το χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα, τα φύλλα θα πρέπει να μαζευτούν λίγο πριν την ανθοφορία. Εάν το καλλιεργείτε για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, τότε οι ανθισμένες κορυφές πρέπει να συλλέγονται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

υσώπης
Πίστωση: BethAmber / iStock

Η συνέντευξη

Αυτό το φυτό είναι πολύ εύκολο στη φροντίδα. Πράγματι, δεν χρειάζεται καθόλου πότισμα αν βρίσκεται στο έδαφος (εκτός από την περίπτωση ξηρασίας). Αν καλλιεργηθεί σε γλάστρα, αρκεί μόνο λίγο πότισμα. Ωστόσο, ένα ετήσιο κλάδεμα είναι απαραίτητο για την προώθηση της επόμενης ανθοφορίας. Το χειμώνα θα είναι επίσης χρήσιμο να τοποθετήσετε ένα σάπιασμα που θα το μονώσει από το κρύο. Τέλος, να σημειωθεί ότι ανανέωση του ποδιού πρέπει να γίνεται κάθε 5 χρόνια.

Ο κύριος εχθρός του ύσσωπου είναι η σκουριά.

Πολλαπλασιασμός

Για να πολλαπλασιαστεί αυτό το αρωματικό φυτό, είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί μια κοπή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή μια στρώση. Μη διστάσετε να καλλιεργήσετε πολλά φυτά ύσσωπου στον κήπο, καθώς είναι φυτό μέλισσας.

φύτευση, καλλιέργεια, συντήρηση και πολλαπλασιασμό

Πώς διαχειμάζετε τα φυτά εσωτερικού χώρου;