φύτευση, καλλιέργεια, φροντίδα και συγκομιδή ιαπωνικών εσπεριδοειδών

Το Yuzu είναι ένα οπωροφόρο δέντρο που προέρχεται από την Ιαπωνία. Παράγει νόστιμα εσπεριδοειδή των οποίων η ιδιαίτερη γεύση είναι μεταξύ μανταρινιού και λεμονιού. Το Yuzu είναι πολύ δημοφιλές στην κουζίνα και κυρίως όχι στους μεγάλους ζαχαροπλάστες που το ενσωματώνουν στα εκλεπτυσμένα πιάτα τους. Το δέντρο χρειάζεται κάποια συντήρηση για να έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τους γλυκούς και πικάντικους καρπούς του. Εδώ είναι όλες οι συμβουλές μας για την καλή ανάπτυξη του yuzu.

Πού και πότε να φυτέψετε yuzu;

Το Yuzu είναι ένα ανθεκτικό φυτό, το οποίο είναι αρκετά εκπληκτικό για ένα δέντρο εσπεριδοειδών. Η φύτευση γίνεται κατά προτίμηση την άνοιξη. Ωστόσο, για περιοχές όπου οι χειμώνες είναι μάλλον πολύ κρύοι, είναι προτιμότερο να φυτεύονται την άνοιξη.

Μπορείτε εύκολα να εγκαταστήσετε το δέντρο σας σε έναν μικρό κήπο, γιατί η συνήθεια του είναι στενή και η ανάπτυξή του είναι ιδιαίτερα αργή.

Επιλέξτε ένα μέρος που είναι καλά εκτεθειμένο στον ήλιο και ζεστό. Ιδανικά, το έδαφος πρέπει να είναι ελαφρύ, πλούσιο σε οργανική ουσία και να έχει όξινο έως ουδέτερο pH. Το έδαφος πρέπει επίσης να είναι καλά στραγγιζόμενο.

Το yuzu ανθίζει την άνοιξη, προσφέροντας πολύ ευωδιαστά λουλούδια που αρωματίζουν τον κήπο. Είναι το φθινόπωρο που εμφανίζονται οι καρποί.

Yuzu
Credits : Tsukamoto Kazuhiro / iStock

Πώς να φυτέψετε το yuzu;

Το Yuzu καλλιεργείται τόσο στο έδαφος όσο και σε γλάστρες.

Στο έδαφος:

Αφού βρείτε ένα φυσικά όξινο έδαφος, προετοιμάστε το και τροποποιήστε το. Στη συνέχεια, σκάψτε μια τρύπα βάθους 20 έως 30 cm. Προσθέστε λίγο χώμα για γλάστρα, μετρήστε τη ρίζα χωρίς να σπάσετε τις ρίζες και τοποθετήστε το δέντρο σας στη μέση της τρύπας. Γεμίστε και τυλίξτε το χώμα στους πρόποδες του δέντρου χωρίς να θάψετε το κολάρο. Ποτίστε γενναιόδωρα.

Σε ένα βάζο:

Εάν οι χειμώνες είναι σκληροί στην περιοχή σας, η φύτευση δοχείων μπορεί να είναι μια επιλογή. Αυτό θα σας επιτρέψει να προστατεύσετε το δέντρο σας από το κρύο πιο εύκολα. Απλά πρέπει να θυμάστε να επανατοποθετείτε το δέντρο σας από καιρό σε καιρό.

Η κατσαρόλα πρέπει να είναι μεγάλη και να έχει μια τρύπα στον πάτο. Προσθέστε ένα στρώμα από πηλό βότσαλο για να βελτιώσετε την αποστράγγιση. Στη συνέχεια, φτιάξτε ένα μείγμα από 1/3 χώμα ερείκης, 1/3 χώμα κήπου και τέλος 1/3 χώμα για γλάστρα. Τοποθετήστε το yuzu σε αυτό το υπόστρωμα. Χτυπήστε γύρω από το πόδι.

Η συνέντευξη

Το πότισμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για το yuzu. Πρέπει να είναι κανονικό για να διατηρείται το χώμα πάντα υγρό. Προσοχή όμως μην το παρακάνετε.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, απλώστε ένα καλό στρώμα σάπια φύλλα για να αποτρέψετε την εξάτμιση του νερού και να διατηρήσετε το έδαφος δροσερό.

Εφαρμόστε ειδικό λίπασμα εσπεριδοειδών πολλές φορές το χρόνο: μία φορά στις αρχές της άνοιξης πριν εμφανιστούν τα άνθη, στο τέλος του καλοκαιριού και τέλος το φθινόπωρο.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή των φρούτων yuzu γίνεται συνήθως το φθινόπωρο. Μπορείτε να μαζέψετε τα φρούτα όταν έχουν πολύ κίτρινο χρώμα. Συγκομίστε τα όπως τα χρειάζεστε για να πάρετε τη μεγαλύτερη γεύση και θρεπτικά συστατικά.

πώς να μεγαλώσει αυτό το φυτό εσωτερικού χώρου σε ροζέτα;

3 ποικιλίες για να καλλιεργήσετε στο μπαλκόνι σας το χειμώνα