φύτευση, καλλιέργεια, φροντίδα και συγκομιδή

Το πορφυρό δαμάσκηνο, που ονομάζεται επίσης κεράσι δαμάσκηνο, είναι ένα πολύ εύρωστο οπωροφόρο δέντρο που οφείλει όλη του τη γοητεία στο χρώμα του φυλλώματος του. Την άνοιξη, αποκαλύπτει μια όμορφη ανθοφορία που στη συνέχεια δίνει τη θέση του στον καρπό. Τα δαμάσκηνά του μοιάζουν με μεγάλα κεράσια και είναι ιδιαίτερα αρωματικά και γλυκά. Μάθετε πώς να μεγαλώσετε τη μωβ δαμασκηνιά.

Πού και πότε να φυτέψετε τη μωβ δαμασκηνιά;

Η ιδανική εποχή για να φυτέψετε τη μωβ δαμασκηνιά είναι φθινόπωρο για καλό κράτημα των ριζών, αλλά μπορεί να γίνει και την άνοιξη. Το σημαντικό είναι να αποφύγετε περιόδους παγετού.

Προτιμήστε μια καλή έκθεση ηλιόλουστος ή αν βρίσκεστε στη νότια Γαλλία, ένα σημείο σε μερική σκιά θα είναι τέλειο. Η μωβ δαμασκηνιά δεν είναι επιλεκτική όσον αφορά την ποιότητα του εδάφους. Αυτό μπορεί να είναι ουδέτερο έως ασβεστούχο.

Όταν τοποθετείτε τη δαμασκηνιά σας, σκεφτείτε το μελλοντικό της μέγεθος ως ενήλικας. Σχεδιάστε λοιπόν αρκετό χώρο γύρω του. Η δαμασκηνιά μπορεί να φτάσει τα 5 έως 8 μέτρα ύψος στην ωριμότητα. Η φύτευση είναι ένα σημαντικό βήμα, γιατί θα καθορίσει την ανάπτυξη του δέντρου σας, όπως και η συντήρηση που θα του κάνετε.

μωβ δαμάσκηνο Prunus cerasifera Pissardii
Πιστώσεις: apugach / iStock

Λα φυτεία

  • Ξεκινήστε σκάβοντας μια τρύπα λίγο πιο φαρδιά και λίγο πιο βαθιά από το μέγεθος της ρίζας.
  • Δουλέψτε το χώμα έτσι ώστε να είναι χαλαρό.
  • Τοποθετήστε το θέμα σας στο κέντρο της τρύπας χωρίς να θάβετε το κολάρο που πρέπει να βρίσκεται στην επιφάνεια της γης. Για τα νεότερα άτομα, τοποθετήστε ένα πάσσαλο για τον κορμό.
  • Γεμίστε την τρύπα με χώμα κήπου, σβήστε την και σχηματίστε μια λεκάνη γύρω της.
  • Ποτίστε γενναιόδωρα.

Η συνέντευξη

Αφού εδραιωθεί καλά, το δαμάσκηνο-κεράσι δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Απλά ποτίζετε τακτικά τα δύο πρώτα χρόνια την άνοιξη. Θυμηθείτε επίσης να προσαρμόζετε τα πονταρίσματα καθώς μεγαλώνει.

Σχετικά με το κλάδεμα γίνεται κάθε δύο έως τρία χρόνια κατά το μήνα Μάιο αμέσως μετά την ανθοφορία. Αφαιρέστε τα νεκρά ξύλα και ξεδιπλώστε τα διαπλεκόμενα κλαδιά. Εάν επιλέξετε αυστηρό κλάδεμα, είναι προτιμότερο να περιμένετε για ξεκούραση.

μωβ δαμάσκηνο Prunus cerasifera Pissardii
Credits: Marina Denisenko / iStock

Συγκομιδή

Τα δαμάσκηνα έχουν το ίδιο μωβ χρώμα με το φύλλωμα του δέντρου. Η συγκομιδή ξεκινά τον Ιούλιο και εκτείνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο. Γίνεται όπως χρειάζεται. Τα ώριμα φρούτα αποσπώνται εύκολα από τα κλαδιά και αναδίδουν μια γλυκιά φρουτώδη μυρωδιά. Τα δαμάσκηνα είναι βρώσιμο, αλλά ξινό και πολύ ζουμερό!

να έχεις όμορφα λουλούδια την άνοιξη

Το δέντρο καραμέλας: φύτευση, καλλιέργεια και συντήρηση