φύτευση, καλλιέργεια, συντήρηση και κλάδεμα

Αν είναι ένας ιδανικός διακοσμητικός θάμνος για να αποτελέσει όμορφους φράκτες ή για την τέχνη του τοπιαρίσματος. Λόγω της εξαιρετικής μακροζωίας του, έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με τον θάνατο, ως σύνδεσμος μεταξύ ουρανού και γης. Ως εκ τούτου, λόγω αυτού του συμβολισμού, βρίσκεται συχνά στα νεκροταφεία. Το Yew είναι δηλητηριώδες εκτός από τον πολτό aril που είναι το κόκκινο μούρο που παράγεται από θηλυκά δείγματα. Οι σπόροι και οι βελόνες του πουρνάρι είναι επίσης δηλητηριώδεις. Να είστε λοιπόν πολύ προσεκτικοί.

Το πουρνάρι, κωνοφόρο με εξαιρετική διάρκεια ζωής

Μπορεί να φτάσει έως και 20 μέτρα ύψοςαν (Taxus baccata) είναι ένα μη ρητινώδες κωνοφόρο που βρίσκεται στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Είναι ένα δέντρο του οποίου η διάρκεια ζωής είναι από τις μεγαλύτερες. Για παράδειγμα, το παλαιότερο πουρνάρι στη Γαλλία βρίσκεται στη Βρετάνη (Pommerit-le-Vicomte), που εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 1500 και 2000 ετών. Το παλαιότερο πουρνάρι στην Ευρώπη, 2000 ετών βρίσκεται στη Σκωτία. Ωστόσο, τα δάση έλατων έχουν γίνει σπάνια στην Ευρώπη λόγω της τοξικότητας του δέντρου. Μια στάση πουρνάρια ονομάζεται ivaie.

Το πουρνάρι έχει ίσιο και στιβαρό κορμό στεφανωμένο με κλαδιά από τη βάση του. Το σχήμα του είναι μάλλον ακανόνιστο. Αυτό το αειθαλές κωνοφόρο αποτελείται από μακριές, επίπεδες, μη ακανθώδεις βελόνες σκούρου πράσινου χρώματος.

Το δηλητήριο του πουρ είναι ταξίνηένα αλκαλοειδές πολύ επικίνδυνο. Σύμφωνα με αυτό εξειδικευμένο site για δέντραοι Γαλάτες χρησιμοποιούσαν αυτό το δηλητήριο για κυνήγι και το ονόμασαν I vosπου θα έδινε το όνομά του στο πουρνάρι.

αν
Πίστωση: Matthew J Thomas/iStock

Φυτεία

Σκέφτεστε να φυτέψετε φράχτη; Το πουρί είναι α ανθεκτικό κωνοφόρο βραδείας ανάπτυξης που εκτιμάται για το πυκνό φύλλωμά του και την ευκολία συντήρησης. Υποστηρίζει αρνητικές θερμοκρασίες έως -15°C. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι ανέχεται καλά τη ρύπανση. Για έναν φράκτη ύψους περίπου 1 m80 έως 2 μέτρων, σεβαστείτε α απόσταση από 80 cm έως 1 μέτρο ανάμεσα στα φυτά. Πράγματι, καθώς μεγαλώνει, το πουρ καταλαμβάνει χώρο και επομένως είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η μελλοντική του περιφέρεια που μπορεί να ξεπεράσει τα 4 μέτρα. Ως μεμονωμένο θέμα, το Taxus baccata είναι επίσης καλός υποψήφιος για τοπιάρισμα. Μετά τη φύτευση, ποτίζουμε τακτικά για δύο χρόνια για να διευκολυνθεί η ριζοβολία.

Το πουρνάρι είναι ένα γερό δέντρο που εκτιμά:

  • Δροσερό έδαφος και υγρή ατμόσφαιρα
  • Έκθεση στον ήλιο ή στη σκιά
  • Όξινο ή ασβεστώδες έδαφος
αν topiaire
Credits: Michel Viard/iStock

Πολιτισμός

Το θηλυκό πουρ παράγει βρώσιμα έντονα κόκκινα μούρα (arils). Προσοχή, με εξαίρεση τους αρίλους, όλα τα μέρη του πουρ είναι δηλητηριώδη : ο φλοιός, η βελόνα και η σπόρος που περιέχονται στα φρούτα. Μόνο ο πολτός καρμίνης μπορεί να καταναλωθεί όταν είναι ώριμος από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο. Το αρίλι έχει μια γλυκιά και βλεννώδη γεύση που του επιτρέπει να τρώγεται σε μαρμελάδα.
Μην το ξεχνάς ποτέ αυτό ο σπόρος είναι δηλητηριώδης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν συνιστάται η κατανάλωση φρούτων πουρνάρι. Να είστε πολύ προσεκτικοί και αν έχετε αμφιβολίες, μην φάτε τα φρούτα.

Το μούρο είναι επίσης δημοφιλές στα πουλιά, τα οποία δεν χωνεύουν τους σπόρους και τους σκορπίζουν. Τα θηλαστικά και ειδικά τα άλογα αγαπούν επίσης πολύ τα μούρα. Ωστόσο, μια μόνο μπουκιά είναι θανάσιμα για τα άλογα, καθώς καταπίνουν τον σπόρο και είναι πολύ ευαίσθητα στην ταξίνη.

αν αριλ

Πίστωση: ajt/iStock

Yew κλάδεμα και φροντίδα

Για φράχτη, προτιμήστε το κλάδεμα νωρίς την άνοιξη (κλάδεμα διέγερσης) ή το φθινόπωρο. Στην τοπιαρική τέχνη, πραγματοποιήστε α ελαφρύ κλάδεμα τον Αύγουστο. Ωστόσο, θυμηθείτε να μαζεύετε όλα τα υπολείμματα κλαδέματος για να αποφύγετε την τυχαία κατάποση.

Το πουρνάρι είναι ένα εύρωστο δέντρο που δεν φοβάται τις ασθένειες. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό από άποψη συντήρησης, χρειάζεται ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά το πότισμα στην αρχή της ζωής του: να είναι τακτικό τα δύο πρώτα χρόνια και σε περίπτωση ξηρασίας.

πώς να φροντίσετε το κινεζικό φυτό χρήματος