Το σουσάμι είναι φυτό ιθαγενές στις τροπικές περιοχές της Αφρικής και της Ασίας. Αυτό το αρωματικό φυτό επομένως δεν είναι φτιαγμένο για κλίματα όπου μπορεί να υπάρχουν παγετοί. Χρειάζεται επίσης μακρά, ζεστά καλοκαίρια για να σχηματιστούν σπόροι. Το φυτό σουσάμι μπορεί να έχει μήκος μέχρι 1 μέτρο και αποκαλύπτει φυλλοβόλα και οβάλ άνθη μήκους μεταξύ 8 και 14 εκατοστών. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σουσάμι.
Πού, πότε και πώς καλλιεργείται το σουσάμι;
Το σουσάμι χρειάζεται ένα ζεστό και ηλιόλουστο μέρος ενώ είναι προστατευμένο από τον άνεμο. Το έδαφος πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο και αρκετά πλούσιο.
Η σπορά γίνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και συνεχίζεται μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Είναι καλύτερο να τα κάνετε υπό κάλυψη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 20°C. Η σπορά σε γλάστρα είναι μια καλή επιλογή για να διασφαλιστεί ότι το υπόστρωμα διατηρείται υγρό.
Η μεταφύτευση θα γίνει μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Όταν τα φυτεύετε στον κήπο, φροντίστε να κρατήσετε ένα διάστημα 15 εκατοστών μεταξύ κάθε φυτού.

Συντήρηση
Το πότισμα πρέπει να είναι τακτικό κατά τους πρώτους μήνες ανάπτυξης και στη συνέχεια πιο αραιό, επειδή το σουσάμι ανέχεται σοβαρές ξηρασίες. Θα πρέπει πάντα να έχετε υπόψη σας ότι είναι ένα τροπικό φυτό που χρειάζεται ζέστη και υγρασία.
Όσον αφορά τα παράσιτα, οι προσβολές γίνονται μόνο όταν το φυτό αναπτύσσεται σε ανοιχτό πεδίο. Επιπλέον, στον κήπο, το σουσάμι μπορεί να υποφέρει από ασθένειες όπως η Sigatoka ή η ανθρακνόζη.
Συγκομιδή και χρήση
Οι σπόροι συλλέγονται όταν σκάσουν οι κάψουλες. Για να διευκολυνθεί η συγκομιδή, πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί ένα δίχτυ κάτω από τις κάψουλες. Θα μπορείτε να μαζέψετε τους σπόρους όταν έχουν στεγνώσει επαρκώς.
Μια άλλη τεχνική είναι να σκίσετε το πόδι και να το τοποθετήσετε σε μια χάρτινη σακούλα. Οι σπόροι θα πέσουν στη συνέχεια στο τελευταίο.
Το σουσάμι μπορεί να αποθηκευτεί σε αεροστεγές βάζο.
Με τη μορφή λαδιού, το σουσάμι βελτιώνει την ενυδάτωση του δέρματος και το θρέφει. Αυτό το λάδι χρησιμοποιείται επίσης για μασάζ.
Οι σπόροι είναι συχνά ψητά ή ψητά και συνοδεύουν σαλάτες ή κρέατα. Το σησαμέλαιο χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική και ιδιαίτερα στην ασιατική κουζίνα.
