Φουντούκι: φύτευση, κλάδεμα και συντήρηση

Η φουντουκιά είναι ένα μικρό δέντρο που γνωρίζουμε καλά. Εύκολο στην καλλιέργεια, απαιτεί πολύ λίγη συντήρηση και η ανάπτυξή του είναι ιδιαίτερα γρήγορη. Είναι εύρωστο οπωροφόρο δέντρο, δεν φοβάται το κρύο και οι περισσότερες ασθένειες δεν το φτάνουν. Επιπλέον, τα όμορφα κλαδιά και οι καρποί του θα ομορφύνουν τον κήπο σας. Χάρη σε αυτόν, μπορεί να δείτε σκίουρους να κατοικούν στον κήπο σας και να τρώνε το πρωινό τους απευθείας στη φουντουκιά σας. Με λίγα λόγια, η καλλιέργεια της φουντουκιάς έχει μόνο πλεονεκτήματα. Μάθετε πώς να καλλιεργείτε φουντουκιά.

Πού και πότε να φυτέψετε φουντουκιά;

Η ιδανική εποχή για να φυτέψετε φουντουκιά είναι μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου. Είναι επίσης δυνατή η στρώση του δέντρου την άνοιξη. Με γυμνές ρίζες, προχωρήστε κατά προτίμηση μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου. Για τα υποκείμενα σε δοχείο, η φυτεία μπορεί από την άλλη πλευρά να απλωθεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο.

Η φουντουκιά εκτιμά το ελαφριά και δροσερά εδάφη. Ιδιαίτερα στιβαρός και ρουστίκ, αυτός ο μεγάλος θάμνος θα προσαρμοστεί εύκολα στο περιβάλλον του. Στο βουνό, στην πόλη ή δίπλα στη θάλασσα, η φουντουκιά θα ριζώσει. Είναι ένα δέντρο που εκτιμά το soleil ακόμα κι αν του ταιριάζει και η μερική απόχρωση. Ωστόσο, αν θέλετε τέλεια ανθοφορία και καρποφορία, δώστε του το μέγιστο φως και προστατέψτε το από τους δυνατούς ανέμους. Την ώρα της φύτευσης, όσο πιο δροσερό είναι το έδαφος, τόσο μεγαλύτεροι θα είναι οι καρποί. Ανεξάρτητα από τη φύση του εδάφους (ακόμα κι αν είναι ασβεστώδες), η φουντουκιά θα αναπτυχθεί.

Λα φυτεία:

Εάν φυτέψετε πολλές φουντουκιές, σκεφτείτε να τις τοποθετήσετε σε απόσταση δύο μέτρων. Κάθε τρύπα πρέπει να έχει περίπου 50 cm βάθος και 60 cm πλάτος. Στο κάτω μέρος της τρύπας, προσθέστε μια μεγάλη χούφτα ψητό κέρατο στο χώμα του κήπου. Επίσης σκεφτείτε καθαρίστε το έδαφος ενοχλητικά ζιζάνια και πέτρες. Στη συνέχεια γεμίστε την τρύπα μέχρι τη μέση με χώμα κήπου, κομπόστ και κοπριά. Γεμίστε την υπόλοιπη τρύπα με χώμα κήπου αναμεμειγμένο με λίπασμα για την αποκατάσταση της ρίζας. Το κολάρο της φουντουκιάς πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο του εδάφους. Τέλος, σφίξτε το χώμα στο επίπεδο των ποδιών και νερό γενναιόδωρα.

φουντουκιά
Πίστωση: elleon/iStock

Πώς να διατηρήσετε τη φουντουκιά;

Η φουντουκιά δεν ρωτάει όχι πολλή συντήρηση. Το πιο σημαντικό θα είναι αγριόχορτο το πόδι του και κλαδέψτε το στις κατάλληλες στιγμές. Το κλάδεμα γίνεται το φθινόπωρο μετά τη συγκομιδή του φουντουκιού. Συνίσταται στην αναζωογόνηση του δέντρου σας κάθε πέντε έως δέκα χρόνια αφαιρώντας τα κλαδιά που καλύπτονται με λειχήνες ή που δεν καρποφορούν πλέον. Αερίστε το δέντρο κόβοντας τα ογκώδη κλαδιά για να το δώσετε μια όμορφη σιλουέτα. Για μεγάλες πληγές, μην ξεχάσετε να εφαρμόσετε α θεραπευτικό προϊόν.

Συγκομιδή:

Τα φουντούκια συλλέγονται από το μήνα Σεπτέμβριο αν είναι έτοιμα. Μπορείτε να τα διατηρήσετε για αρκετούς μήνες αφού το κέλυφος προστατεύει τον καρπό.

Τα παράσιτα:

ο η μπάλα είναι μια προνύμφη που λατρεύει να καταφεύγει στα φουντούκια, κάτι που τα κάνει να πέφτουν πριν ωριμάσουν. Το ωίδιο είναι επίσης ο εχθρός της φουντουκιάς.

Σχετικά Άρθρα:

Το ήξερες ? Το να τρως ένα σύκο είναι και το να τρως σφήκα!

Mirabellier: πώς να έχετε όμορφα δαμάσκηνα mirabelle στον κήπο σας

Μούσμουλα: φύτευση, φροντίδα και συγκομιδή μούσμουλων

Πώς να επιλέξετε φρούτα για καλλιέργεια σε γλάστρες;

Από ποιο δέντρο προέρχονται τα κάσιους;