Τριαντάφυλλα: τεχνικές καλλιέργειας για αρχάριους

Τα τριαντάφυλλα έχουν την ικανότητα να κάνουν όμορφο κάθε κήπο. Το τριαντάφυλλο γοητεύει τόσο με το σχήμα, τα χρώματα και τους συμβολισμούς του όσο και από το άρωμά του. Ωστόσο, η φήμη του το καθιστά δύσκολο φυτό στην ανάπτυξη. Κι όμως, ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, κάθε εκκολαπτόμενος κηπουρός μπορεί να καλλιεργήσει τα δικά του τριαντάφυλλα. Ακολούθα τον αρχηγό.

Η επιλογή των ποικιλιών

Δεν δημιουργούνται όλες οι ποικιλίες τριαντάφυλλων ίσες. Εάν είστε αρχάριοι, απευθυνθείτε σε βοτανικά και παλιά τριαντάφυλλα. Είναι γνωστό ότι είναι πιο στιβαρά και πιο ανθεκτικά. Πράγματι, οι βοτανικές ποικιλίες μοιάζουν έντονα με άγρια ​​τριαντάφυλλα και προσφέρουν και νόστιμους βρώσιμους καρπούς το φθινόπωρο. Αυτή είναι ιδιαίτερα η περίπτωση του τριαντάφυλλου gallica.

Όσο για τα παλιά τριαντάφυλλα, σκεφτόμαστε το τριαντάφυλλο της Δαμασκού, το τριαντάφυλλο centifolia ή το γαλλικό τριαντάφυλλο. Στην πραγματικότητα, είναι υβριδικές μορφές βοτανικών τριαντάφυλλων, που τους δίνει αυτή τη στιβαρότητα. Αυτά τα τριαντάφυλλα μοιάζουν με χαλαρούς θάμνους που είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθούν. Υπάρχουν επίσης αναρριχητικά τριαντάφυλλα που θα φέρουν ύψος στον κήπο.

τριαντάφυλλα
Credits: κροκέτα / iStock

Φύτευση, ένα σημαντικό βήμα

Πριν από τη φύτευση, υπάρχει προετοιμασία. Αυτά τα βήματα είναι πολύ σημαντικά για την επιβίωση των τριαντάφυλλών σας και για την προώθηση της καλής ανάρρωσης. Αρχικά, επιλέξτε ποιοτικά τριαντάφυλλα γυμνής ρίζας αν είναι δυνατόν.

Προετοιμάστε τα φυτά σας κόβοντας τις ρίζες και το ξύλο στα 30 εκατοστά. Δουλέψτε το χώμα σας αφαιρώντας τα ζιζάνια και τις πέτρες που μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των ριζών.

Κάντε μια βαθιά τρύπα πλάτους 40 εκ. ώστε οι ρίζες να έχουν αρκετό χώρο. Φτιάξτε μια πραλίνα για να την καλύψετε στις ρίζες σας χρησιμοποιώντας 1/3 χώμα, 1/3 καλά αποσυντεθειμένο κομπόστ και 1/3 νερό της βροχής. Κάθε φυτό πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 80 cm μεταξύ τους και να τοποθετείται σε ηλιόλουστη θέση.

Συντήρηση τριαντάφυλλων

Για να αποκτήσετε όμορφα λουλούδια, οι προληπτικές θεραπείες είναι σημαντικές. Πρέπει να είναι βιολογικά για να μην βλάπτουν τη φύση. Αυτές οι θεραπείες περιορίζουν την εξάπλωση των παθολογιών και κάνουν τα φυτά πιο δυνατά.

Τα τριαντάφυλλα είναι ευαίσθητα σε μυκητιασικές ασθένειες όπως το ωίδιο, η σκουριά ή η μαρσονία. Η υγρασία λοιπόν είναι εχθρός τους.

Μπορείτε να ψεκάσετε τα τριαντάφυλλά σας με τσουκνίδα, αλογοουρά ή κοπριά comfrey.

πώς να μεγαλώσει το φυτό μολυβιού;

Άγρια μηλιά: ένα δέντρο χρήσιμο για τη βιοποικιλότητα