Τοπιάρι: 5 κατάλληλα ανθεκτικά φυτά

Topiary art, kezako; Πίσω από αυτό το όνομα δεν κρύβονται μωρά ή άγνωστα καλλιτεχνικά κινήματα. Το Topiary είναι απλώς ένας τρόπος για να κόψετε τους θάμνους για να τους δώσετε το επιθυμητό σχήμα. Είναι ιδιαίτερα προνόμιο του Γαλλικοί κήποι. Ωστόσο, ορισμένες ποικιλίες φυτών προσφέρονται περισσότερο από άλλες σε αυτό το είδος δημιουργικής κοπής, το οποίο απαιτεί επίσης λίγη τεχνική τεχνογνωσία. Ας δούμε αμέσως ποιους θάμνους να διαλέξετε για ένα επιτυχημένο ρουστίκ τοπιοάρι!

τοπιαρική τέχνη

Το Topiary προέρχεται από τα λατινικά αρς τοπιάρια, το οποίο μπορεί να μεταφραστεί ως “τέχνη του τοπίου”. Αυτή είναι μια τεχνική για το κλάδεμα φυτών για διακοσμητικούς σκοπούς. Το κομμένο δέντρο ή θάμνος παίρνει στη συνέχεια, για παράδειγμα, ένα γεωμετρικό σχήμα ή μοιάζει με χαρακτήρα ή ζώο. Τα πιο κοινά είδη φυτών για δημιουργία τοπιαρίσματος είναι πυξάρι, πουρνάρι, δάφνη, κυπαρίσσι, μελισσόχορτο, γκαρνάκι, πουρνάρι και κισσός. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πέντε ρουστίκ που ταιριάζουν καλύτερα για τοπιάρι. Και μην ξεχνάτε: πριν και μετά από κάθε κοπή, είναι απαραίτητο να απολυμάνετε προσεκτικά το ψαλίδι σας για να αποτρέψετε την εξάπλωση ασθενειών.

τοπιαρική τέχνη
Park in Funchal, Madeira, Πορτογαλία – Credits: Vlada_Z/iStock

1. Πυξάρι

Το πυξάρι είναι το κατεξοχήν τοπιαρικό φυτό. Με το αειθαλές, πυκνό φύλλωμά του και που αποτελείται από μικρά σκούρα πράσινα φύλλα, δεν του λείπουν τα πλεονεκτήματα για να προσφερθεί σε αυτή την πρακτική. Το συμπαγές σχήμα του εγγυάται καλή αντοχή στην κοπή. Επιπλέον, η αργή ανάπτυξή του καθιστά δυνατό τον περιορισμό της συχνότητας κοπής. Τέλος, είναι ανθεκτικό στη ρύπανση καθώς και σε χαμηλές θερμοκρασίες έως -20°C. Το πυξάρι είναι ΤΟ κατ’ εξοχήν φυτό τοπιαρίσματος: στρογγυλά σχήματα, σπείρες ή ακόμα πιο τολμηροί χαρακτήρεςείναι αναμφίβολα το πιο γνωστό είδος για την τοπιαρική τέχνη.

Τοπιαρική τέχνη
Topiary art, Tulcan Ecuador – Συντελεστές: pxhidalgo/iStock

2. L’if

Αυτό το κωνοφόρο αποτελείται από μακριές, επίπεδες βελόνες γυαλιστερού σκούρου πράσινου. Στιβαρό, το κοινό πουρ είναι ιδανικό για τη δόμηση κωνικών, πυραμιδικών ή σπειροειδών αρχιτεκτονικών μορφών. Η αργή ανάπτυξή του σημαίνει ότι πρέπει να είστε υπομονετικοί για να αποκτήσετε ένα αρκετά υψηλό επιφανειακό υλικό, αλλά σας επιτρέπει ωστόσο να μειώσετε τη συχνότητα κοπής σε σύγκριση με άλλους θάμνους. ο Taxus baccata είναι εξοπλισμένο με α εξαιρετική μακροζωία έως και αρκετές χιλιάδες χρόνια. Αντέχει σε θερμοκρασίες έως -15°C. Το πουρνάρι με αράλια προσφέρεται επίσης για κλάδεμα με τη μορφή α κώνου ή πυραμίδας.

art topaire
Credits: CelsoDiniz/iStock

3. Πριβέτ

Το Privet είναι ένας θάμνος που έχει αρκετά μικρά αειθαλή ή ημι-αειθαλή οβάλ φύλλα. Πυκνό και θαμνώδες, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2 μέτρα σε ύψος. Υποστηρίζει το μέγεθος πολύ καλά! Λίγο επιπλέον: την άνοιξη, προσφέρει μυρωδάτα λουλούδια. Εκτιμά τα πλούσια και όχι πολύ ξηρά εδάφη και υποστηρίζει τα ασβεστούχα εδάφη και τη ρύπανση. Αυτό το ανθεκτικό φυτό είναι επίσης ανθεκτικό σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -10°C έως -30°C ανάλογα με την ποικιλία. Το πριβέ είναι ιδανικό για παρασκευή σφαίρες επίπεδο εδάφους ή υπερυψωμένες σφαίρες στο άκρο μιας ράβδου.

topiary τέχνη
Πιστώσεις: MaYcaL/iStock

4. Κυπαρίσσι

Το κυπαρίσσι είναι ένα ψηλό κωνοφόρο. Τα αειθαλή φύλλα του σχηματίζουν μικρά λέπια που καλύπτουν τους διακλαδισμένους μίσχους του. Στην ωριμότητα, μπορεί να φτάσει σε ύψος από 5 έως 18 m και μέγιστο πλάτος τα 5 m. Η μεγάλη του μακροζωία το καθιστά ικανό να ζήσει αρκετές εκατοντάδες χρόνια. Τα κυπαρίσσια βρίσκουν τη θέση τους στους κήπους του Προβηγκιανό ή ιταλικό στυλ. Κατά τα άλλα δεν είναι απαιτητικά, αλλά ιδιαίτερα σαν εδάφη στραγγισμένο και εκτεθειμένο στον ήλιο. Το κυπαρίσσι είναι ένα ανθεκτικό φυτό που αντέχει σε αρνητικές θερμοκρασίες έως -15°C και είναι ανθεκτικό στους ψεκασμούς, τους δυνατούς ανέμους και την ξηρασία. Απομονωμένο, η στηλώδης και νηματοειδής θύρα του επιτρέπει την κοπή σπειροειδής, κώνος ή πυραμίδα.

topiary τέχνη
Buen Retiro Park, Μαδρίτη, Ισπανία – Συντελεστές: Nanisimova/iStock

5. Κισσός

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, ο κισσός είναι επίσης καλός υποψήφιος για τοπιάρισμα. Εάν έχει την ικανότητα να αναπτύσσεται στις γωνίες του κήπου και αντέχει σε θερμοκρασίες έως -15°C, προσαρμόζεται επίσης εύκολα σε μεταλλικό στήριγμα ή τοίχο όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. Είναι δυνατό να φτιάξετε μόνοι σας το επιθυμητό σχήμα από σύρμα κοτόπουλου. Άλλη λύση DIY πολύ μοντέρνα: εξωτερικά σχήματα τοπίων που βρίσκονται σε κέντρα κήπου. Σας επιτρέπουν να αποκτήσετε σχήμα από αντικείμενο και όχι από το κόψιμο… έξυπνο! Πώς να προχωρήσω ? Φυτέψτε το σχήμα στη γλάστρα και τοποθετήστε τον κισσό στο κέντρο σε περίπτωση που γεμίζει το σχήμα και στα πλαϊνά για μια επίπεδη σιλουέτα. Καθώς μεγαλώνει, καθοδηγήστε τους μίσχους κισσού και θολώστε συχνά το φύλλωμα.

Τοπιαρική τέχνη
Συντελεστές: Alberto Masnovo/iStock

Τι λουλούδια μπορείτε να φυτέψετε τον Αύγουστο;

Ζελέ Aril: γλυκιά και γλυκιά συνταγή