Τι είναι τα αλλεργιογόνα των φυτών;

Την άνοιξη, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αυτό που ονομάζεται αλλεργική ρινίτιδα, που προκαλείται από τη γύρη και άλλα χόρτα. Ίσως είστε μέρος του. Τα κύρια συμπτώματα είναι: φτέρνισμα, κόκκινα μάτια και καταρροή. Αν, λοιπόν, αυτή είναι η περίπτωσή σας, ανακαλύψτε τα πιο αλλεργιογόνα φυτά για να αποφύγετε τη φύτευσή τους, αλλά και τις πιθανές εναλλακτικές.

Χόρτα

Τα χόρτα είναι από τα πιο αλλεργιογόνα φυτά. Περιλαμβάνουν κυρίως φυτά δημητριακών, αλλά και καλλωπιστικά. Είναι γενικά ανθεκτικά και εύκολα στη συντήρηση φυτά. Η επικονίασή τους γίνεται από τον άνεμο, γι’ αυτό και απελευθερώνουν τόση γύρη στον αέρα.

Εναλλακτικές : βούρλα ή βούρλα σε υγρά μέρη ή Σπαθιά να τοποθετούνται σε μερική σκιά.

σιτάρι
Credits: lorrichek / iStock

Τα ελικοειδή φυτά

Το χώμα ερείκης είναι ένα όξινο έδαφος. Υπάρχουν ροδόδεντρα, ορτανσίες ακόμα και μανόλιες. Συνήθως είναι πολύχρωμα λουλούδια με σκούρα φύλλα. Καλά νέα, είναι υποαλλεργικά! Θα βρείτε όλα τα πιθανά σχήματα και χρώματα.

κωνοφόρα

Τα περισσότερα κωνοφόρα και πεύκα παράγουν πολλή γύρη. Κι όμως, δεν είναι όλα αλλεργιογόνα. Αυτό με το οποίο πραγματικά πρέπει να αποφύγεις την επαφή είναι το κυπαρίσσι. Πράγματι, το κυπαρίσσι είναι πολύ αλλεργιογόνο και κινδυνεύετε να αναπτύξετε αρκετά ενοχλητικά συμπτώματα.

Εναλλακτικές : άρκευθοι και πουράκια.

Ιαπωνικό κυπαρίσσι Opaal
Credits: VICHAILAO / iStock

Υποαλλεργικά φυτά

Εδώ είναι μερικά φυτά για να δημιουργήσετε τον υποαλλεργικό σας κήπο.

Λουλούδια : τριαντάφυλλα, γεράνια, χρυσάνθεμα, wisteria, γιασεμί και αγιόκλημα.

Στο λαχανόκηπο: Τα περισσότερα φυτά λαχανικών είναι μη αλλεργιογόνα. Οι ντομάτες, τα καρότα, τα κολοκυθάκια, τα πράσα, τα σπαράγγια, τα ραπανάκια, οι πατάτες, ο βασιλικός και όλα τα αρωματικά φυτά μπορούν επομένως να καλλιεργηθούν άφοβα. Τα μόνα που πρέπει να αποφεύγετε είναι το ραβέντι και το παστινάκι, που μερικές φορές μπορεί να είναι αλλεργιογόνα.

Σκεφτείτε επίσης να τακτοποιήσετε τον κήπο σας με μεταλλικά κομμάτια και να τον διατηρήσετε για να αποφύγετε τα ζιζάνια και τα αλλεργιογόνα φυτά.

Ποια φυτά για κάθε δωμάτιο του σπιτιού;

πώς να φροντίσετε το γιασεμί της Μαδαγασκάρης;