Τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους;

Τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους; Αυτή είναι μια καλή ερώτηση! Οι ερευνητές εξέτασαν το ερώτημα για να σηκώσουν το πέπλο στο μυστήριο που βασιλεύει στον κόσμο των φυτών. Έτσι, όχι άλλο σασπένς: ναι, τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους. Θα είχαν ακόμη και μια ευαισθησία στο περιβάλλον τους. Εδώ είναι τι γνωρίζουμε για την επικοινωνία των φυτών.

Μια σιωπηλή γλώσσα στα φυτά

Η επικοινωνία μεταξύ των φυτών δεν είναι αυτή που φανταζόμαστε μεταξύ των ανθρώπων. Είναι μια επικοινωνία που περνά μέσα από σιωπηλά σήματα. Ένα από τα σήματα είναι ηλεκτρικό και πολύ αργό. Η ηλεκτρική ροή ταξιδεύει μέσα στα όργανα του φυτού και αν δύο φυτά αγγίξουν το ένα το άλλο (στο επίπεδο των ριζών για παράδειγμα), μπορούν να επικοινωνήσουν με τα συναισθήματά τους. Το άλλο είναι α επικοινωνία με πτητικά χημικά μηνύματα. Αυτά είναι μηνύματα που περνούν από τον αέρα, λίγο σαν ταχυδρομικό περιστέρι. Αυτή η τεχνική επιτρέπει σε δύο φυτά να επικοινωνούν ακόμα κι αν απέχουν αρκετά μέτρα μεταξύ τους. Και στις δύο περιπτώσεις, ονομάζεται αργή επικοινωνία, γιατί διαρκεί αρκετές ώρες.

τα φυτά επικοινωνούν επικοινωνία ακακία
Πιστώσεις: czekma13 / iStock

Επικοινωνία σε περίπτωση κινδύνου

Τα φυτά μπορούν να περάσουν το μήνυμα το ένα στο άλλο σε περίπτωση κινδύνου. Αυτή είναι η περίπτωση μιας ακακίας στη Νότια Αφρική που μπορεί ειδοποιεί τους συγγενείς του. Πράγματι, αν προσβληθούν τα φύλλα, παράγουν τανίνη, ένα τοξικό προϊόν για τα ζώα, αλλά και αιθυλένιο στον αέρα. Ενώ μια αντιλόπη κοιτούσε τα φύλλα της, η ακακία προειδοποίησε τους συντρόφους της απελευθερώνοντας αιθυλένιο καθώς εξαπλώθηκε στον αέρα. Αφού συνειδητοποίησαν ότι πλησίαζε μια απειλή, τα άλλα δέντρα ακακίας άρχισαν να γεμίζουν τα φύλλα τους με τανίνη για να προστατευτούν. Αυτό το φαινόμενο έχει επίσης παρατηρηθεί μεταξύ σφενδάμων ή λεύκων στη Γαλλία.

επικοινωνία μεταξύ γονέων

Μια άλλη υποστηρικτική επικοινωνία που παρατηρείται στα φυτά είναι αυτή των γονέων. Πράγματι, ορισμένα δέντρα όπως το πεύκο έχουν την ικανότητα ναπροσαρμόζουν την ανάπτυξή τους ανάλογα με τα φυτά που αναπτύσσονται γύρω τους.

Για παράδειγμα, στο πεύκο, οι γονείς αναγνωρίζουν τα νεαρά φυτά πεύκου που αναπτύσσονται στη βάση τους. Το δέντρο μπορεί στη συνέχεια να επιλέξει να παράγει λιγότερες ρίζες για να του δώσει τον χώρο που χρειάζεται για να αναπτυχθεί, αλλά και για να παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω των ριζών και των μυκόρριζων. Τα νεαρά φυτά στα χαμόκλαδα έχουν δυσκολία πρόσβασης στο φως. Και έτσι η φωτοσύνθεση που παράγει αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι πιο σπάνια. Αντίθετα, στην περίπτωση ενός ξένου είδους, τοδέντρο μπορεί να επιλέξει να ανταγωνιστεί με τον γείτονα αναπτύσσοντας περαιτέρω τις ρίζες του.

φυτά και ζώα

Η γραμμή μεταξύ επικοινωνίας και χειραγώγησης είναι καλή. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα φυτά επικοινωνούν με ζώα και έντομα. Οι ντομάτες, το καλαμπόκι, το λάχανο ή ακόμα και ο καπνός παράγουν ουσίες τις οποίες απελευθερώνουν στον αέρα προσελκύουν φυσικούς θηρευτές των παρασίτων τους.

Γλώσσα είναι και η γλώσσα με τους επικονιαστές, γιατί περνάει από το οπτικό (χρωματιστά λουλούδια, μεγάλα μεγέθη κ.λπ.), αλλά και από το οσφρητικό (αρωματικά άνθη). Στη συνέχεια τα φυτά παράγουν φρούτα και λαχανικά που προσελκύουν ζώα που μπορούν να διαδώσουν μελλοντικούς σπόρους!

Το λίγο επιπλέον: γνωρίζουμε επίσης ότι τα φυτά αντιδρούν στην αφή, όπως το ευαίσθητο (Mimosa pudica) που αντιδρά στο παραμικρό άγγιγμα κλείνοντας τα φύλλα του.

Από ποιο δέντρο προέρχονται τα κάσιους;

4 όσπρια που βελτιώνουν την ποιότητα του εδάφους