τα ριζώματα σας δεν ανθίζουν πια; Πολλαπλασιάστε τα!

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι οι ίριδες σας βγάζουν φύλλα, σκορπίζονται στο έδαφος, αλλά ανθίζουν όλο και λιγότερο; Αυτό είναι σημάδι ότι έχουν γεράσει πολύ! Για να δώσετε ώθηση στα ριζώματα σας, πρέπει να τα χωρίσετε για να δημιουργήσετε νέα ζωηρά φυτά που θα δώσουν νέα λουλούδια. Η διαίρεση είναι πολύ απλή στην εκτέλεση, οπότε μάθετε πώς να προχωρήσετε για να έχετε τη χαρά να βρείτε άφθονα άνθη ίριδας την επόμενη σεζόν.

Γιατί οι ίριδες σας δεν ανθίζουν πια

Σύμφωνα με τον Odile Roussial, επικεφαλής του a λουλουδάτο πάρκο στο Λουαρέτα ριζώματα της ίριδας πολλαπλασιάζονται φυσικά και μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος 5 υπ (6 χρόνια το πολύ) μετά τη φύτευση. Στη συνέχεια, τα αποθέματά τους σε θρεπτικά συστατικά εξαντλούνται και τα ριζώματα παράγουν όλο και λιγότερα άνθη. Είναι το σημάδι ότιπρέπει να χωριστούν.
φύλλα ίριδας
Πίστωση: Aleksey Gromov/iStock

Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάστε είναι ότιένα ρίζωμα ίριδας ανθίζει μόνο μία φορά. Αφού ανθίσει, θα βγάλει άλλα ριζώματα που θα ανθίσουν την επόμενη σεζόν κ.ο.κ. Αυτός είναι ο λόγος που τα παλιά κρεβάτια ίριδας αναπτύσσουν πολύ λίγα άνθη, παρά τον μεγάλο αριθμό ριζωμάτων. Μετά από κάθε ανθοφορία, είναι λοιπόν απαραίτητο να κόβονται τα ξεθωριασμένα ανθικά στελέχη. Εάν οι ίριδες σας φαίνονται λυπημένες φέτος και θέλετε να προσθέσετε λίγο χρώμα στον κήπο σας, βρείτε μια λίστα με 25 λουλούδια που ανθίζουν το καλοκαίρι.

Η διαίρεση μπορεί επίσης να εξεταστεί αν οι τούφες γίνουν πολύ σφιχτές ή πολύ απλά αν θέλετε να πολλαπλασιάσετε μια ποικιλία. Αυτή η λειτουργία πραγματοποιείται μετά την ανθοφορία, κατά προτίμηση τον Ιούλιο-Αύγουστο, γιατί οι ίριδες φοβούνται την υπερβολική υγρασία. Η φύτευση μπορεί να γίνει μέχρι τον Οκτώβριο εάν το κλίμα είναι ήπιο.

Χωρίστε ένα ρίζωμα ίριδας

  • Φυτέψτε ένα οδοντωτό φτυάρι γύρω από την τούφα της ίριδας, προσέχοντας να μην αγγίξετε τις ρίζες.
  • Ξεθάψτε το κούτσουρο με μοχλό για να εξαγάγετε μια συστάδα πολλών ριζωμάτων.
  • Ανακινήστε τα ριζώματα για να χαλαρώσει το χώμα.
  • Χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό εργαλείο, επιλέξτε και αφήστε το υγιή ριζώματα: σφιχτά και με πολλές ρίζες. Μην πάρετε ένα ρίζωμα που έχει ήδη ανθίσει μέσα στη χρονιά, γιατί δεν θα ξαναανθίσει. Μην πάρετε ούτε πολύ μικρά ριζώματα που θα καθυστερήσουν να αναπτυχθούν.

ΊριςCredits: Youtube/Easy Gardening

Κόψτε τα ριζώματα

  • Κόψτε ένα μικρό μέρος από το άκρο του ριζώματος για να προωθήσετε την επούλωση των ριζών.
  • Φύλλα κομμένα σε φάλτσο διατηρώντας μόνο περίπου 10 εκατοστά σε ύψος.
  • Πιάστε όλες τις ρίζες με όλο σας το χέρι και κοντύνετε ό,τι βγαίνει από το χέρι σας.
κλαδευμένο ρίζωμα ίριδας
Συντελεστές: Lucile/Easy Gardening

Τεχνική φύτευσης

  • Ανοίξτε ρηχές τρύπες σε απόσταση 40 cm.
  • Τοποθετούμε το δενδρύλλιο με τις ρίζες στην τρύπα και την κορυφή του ριζώματος να προεξέχει ελαφρώς από την επιφάνεια. Το αναδυόμενο τμήμα του ριζώματος θα πρέπει να φαίνεται να είναι ξαπλωμένος στο έδαφος.
  • Γεμίστε και τυλίξτε το χώμα με τα χέρια σας και μετά ποτίστε.
ρίζωμα ίριδας
Credits: Youtube/Easy Gardening

πότε και πώς να τα μαζέψετε;

5 φράκτες φρούτων για να βοηθήσουν και να ταΐσουν τα πουλιά