σπορά, φύτευση, καλλιέργεια, φροντίδα και συγκομιδή

το ταμαρίνδο (Tamarindus indica) είναι ένα πρωτότυπο δέντρο που παράγει εδώδιμους καρπούς. Ονομάζεται επίσης ταμαρίνδος ή ινδικός χουρμαδόφος. Βρίσκεται κυρίως στις Δυτικές Ινδίες ή στην Ινδία αφού είναι ένα δέντρο που χρειάζεται εξωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 15°C για να αναπτυχθεί. Μάθετε πώς να μεγαλώσετε το δέντρο ταμαρίνδου.

Πού και πότε να καλλιεργήσετε ταμάρινδο;

Όπως εξηγήθηκε στην εισαγωγή, το δέντρο ταμαρίνδου χρειάζεται πολλή θερμότητα για να ανθίσει. Χρειάζεται επίσης μια ηλιόλουστη θέση για να μπορεί να επωφεληθεί από το μέγιστο φως. Ωστόσο, δεν είναι πολύ δύσκολο όσον αφορά τη φύση του εδάφους, υπό την προϋπόθεση ότι έχει καλή αποστράγγιση.

Η ιδανική εποχή για φύτευση είναι φυσικά η άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες είναι ευνοϊκές για την προετοιμασία του δέντρου.

Αν ξεκινήσετε με σπορόφυτα, συμβαίνει πάντα την άνοιξη, αλλά σε ένα μίνι θερμοκήπιο που θερμαίνεται στους 21°C τουλάχιστον.

tamarin tamarinier
Πιστώσεις: klebercordeiro / iStock

Πώς να φυτέψετε το δέντρο tamarind;

Για φύτευση, σκάψτε μια τρύπα πλάτους και βάθους περίπου 25 cm. Διαχωρίστε προσεκτικά τις ρίζες από τη ρίζα και τοποθετήστε το δέντρο στη μέση της τρύπας. Προσθέστε έναν πάσσαλο, προσέχοντας να μην τραυματίσετε τις ρίζες. Γεμίστε και τυλίξτε το χώμα. Δέστε το δέντρο στον πάσσαλο του και ποτίστε γενναιόδωρα.

Είναι δυνατή η καλλιέργεια του ταμαρίνδου σε γλάστρα σε μεγάλο δοχείο με τρύπες στον πάτο. Προσθέστε βότσαλα από πηλό για να βελτιώσετε την αποστράγγιση. Σχετικά με το υπόστρωμα, φτιάξτε ένα μείγμα από 1/4 ερεικόχωμα, 1/4 άμμο και μισό χώμα γλάστρας. Και πάλι, προσέξτε πολύ τις ρίζες, καθώς είναι πολύ ευαίσθητες.

Η συνέντευξη

Μόλις εδραιωθεί καλά, το ταμαρίνδο απαιτεί λίγη συντήρηση. Απλά πρέπει να το διδάξεις σωστά όταν είναι νέος. Είναι δυνατή η απόσυρσή του μετά από 5 χρόνια.

Τα θέματα σε γλάστρες πρέπει να προφυλάσσονται από το τέλος του φθινοπώρου για να μην χαθούν από το κρύο. Την άνοιξη, τονώστε την ανάπτυξη παρέχοντας λίπασμα πλούσιο σε κάλιο και άζωτο.

Το πότισμα πρέπει να είναι τακτικό ειδικά τα πρώτα χρόνια και για τα θέματα σε γλάστρα. Ωστόσο, μειώστε την παροχή νερού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Δεν είναι απαραίτητο να κλαδέψετε το δέντρο του ταμαρίνδου, παρά μόνο να εξαφανίσετε τα νεκρά κλαδιά και να του δώσετε μια ωραία σιλουέτα.

Συγκομιδή

Ο ινδικός χουρμάς συλλέγεται με ψαλίδια κλαδέματος. Όταν οι λοβοί γίνουν καφέ, ήρθε η ώρα να τις μαζέψετε. Επιλέξτε προσεκτικά τους καρπούς σας, γιατί μόλις συγκομιστούν, σταματούν να ωριμάζουν.

Για να διατηρήσετε τους λοβούς, στεγνώστε τους στον ήλιο και αποθηκεύστε τους σε ξηρό μέρος.

Στην κουζίνα

Χρησιμοποιείται ο πολτός ταμαρίνδου που υπάρχει στους λοβούς. Υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξετε μαρμελάδες, ροφήματα, σορμπέ ή ακόμα και ζελέ φρούτων. Είναι δυνατό ακόμη και να φτιάξετε αλεύρι μαγειρεύοντας τους σπόρους σε νερό και στη συνέχεια καβουρδίζοντάς τους. Στη συνέχεια, απλώς ανακατέψτε τα.

Ο καρπός διευκολύνει την πέψη, αλλά προσοχή έχει ελαφρώς καθαρτική δράση.

14 λουλούδια και φυτά ιδανικά για ξήρανση

Έλατο Nordmann: φύτευση, καλλιέργεια και φροντίδα