Σαπουνόδεντρο: φύτευση, καλλιέργεια και συντήρηση

Το όνομα του σαπωνοποιού μπορεί να σας κάνει να χαμογελάτε, αλλά σας καθησυχάζουμε, δεν είναι σαπουνόδεντρο! Το Koelreuteria paniculata, με το λατινικό του όνομα, είναι ένα δέντρο ιθαγενές στην Κίνα που χρησιμοποιήθηκε κάποτε για την παρασκευή σαπουνιού, εξ ου και το όχι και τόσο τρελό όνομα! Μάλλον ανθεκτικό, αναπτύσσεται καλά στα γεωγραφικά πλάτη μας. Εδώ είναι όλες οι συμβουλές μας για την καλλιέργεια του σαπουνόδεντρου.

Πού και πότε να φυτέψετε το σαπουνόδεντρο;

Η θέση της σαπωνοποιίας είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή της. Βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση του φωτός, οπότε αν η φωτεινότητα δεν είναι ομοιόμορφη, θα περάσει την ανάπτυξή του ακολουθώντας τις ακτίνες του ήλιου, οι οποίες θα παραμορφώσει εντελώς το λιμάνι του.

Η ιδανική εποχή για να φυτέψετε το σαπουνόδεντρο είναι το φθινόπωρο. Αυτό επιτρέπει στο ριζικό σύστημα να αναπτυχθεί καλύτερα. Ωστόσο, η στιβαρότητά του του επιτρέπει να φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης αφού αντέχει αρκετά καλά στην ξηρασία. Το πότισμα πρέπει να είναι ακόμα τακτικός τους πρώτους μήνες για αποφυγή έλλειψης νερού.

Είναι δυνατή η καλλιέργεια του σαπουνόδεντρου στο έδαφος στον κήπο ή σε γλάστρα. Δεν είναι επιλεκτικό για τον τύπο του εδάφους. Απλώς χρειάζεται μια ηλιόλουστη θέση.

σαπουνόχορτο Koelreuteria paniculata
Συντελεστές: Βιβλιοθήκη εικόνων φυτών / Wikipedia

Πώς να φυτέψετε το σαπουνόδεντρο;

Στο έδαφος :

 • Ξεκινήστε σκάβοντας μια τρύπα βάθους 30 cm και πλάτους 20 cm. Αυτό είναι το μέσο μέγεθος της ρίζας, αλλά μπορείτε να προσαρμόσετε εάν είναι απαραίτητο.
 • Αναμείξτε χώμα γλάστρας με χώμα κήπου.
 • Διαχωρίστε ελαφρώς τις ρίζες από τη ρίζα ή κάντε πραλίνα για ένα θέμα γυμνής ρίζας.
 • Τοποθετήστε το δέντρο στο κέντρο της τρύπας κρατώντας το κολάρο στο επίπεδο του εδάφους χωρίς να το θάψετε.
 • Τοποθετήστε έναν πάσσαλο κατά μήκος του κορμού, προσέχοντας τις ρίζες.
 • Γεμίστε την τρύπα με το υπόλοιπο χώμα και σβήστε την. Δέστε τον πάσσαλο στο δέντρο.

Φύτευση γλάστρας :

 • Βρείτε μια μεγάλη γλάστρα με μια τρύπα για αποστράγγιση.
 • Στο κάτω μέρος της κατσαρόλας, τοποθετήστε ένα λεπτό διχτυωτό πλέγμα και στη συνέχεια μια στρώση από πήλινα βότσαλα από πάνω. Αυτό θα βοηθήσει να μην φράξουν τις οπές αποστράγγισης.
 • Χρησιμοποιήστε 2/3 χώμα γλάστρας και 1/3 φυτόχωμα με βερμικουλίτη ή περλίτη.
 • Πραλίνα τις ρίζες ή σπάστε τη ρίζα για τα θέματα που έχουν.
 • Τοποθετήστε το δέντρο στο κέντρο της γλάστρας μαζί με έναν πάσσαλο.
 • Γεμίστε γύρω από το γιακά με χώμα στο επίπεδο της επιφάνειας. Συσκευάστε καλά. Συνδέστε το πάσσαλο.

Πώς να συντηρήσετε μια σαπωνοποιία;

Αυτό το δέντρο είναι σε θέση να αντέξει τις πιο ακραίες συνθήκες: κρύο, ξηρασία ή υψηλή ζέστη. Το καλοκαίρι παράγει κίτρινα λουλούδια σε αφθονία και στη συνέχεια αντικαθίστανται από φρούτα σε κάψουλες το φθινόπωρο.

Για συντήρηση αρκούν μερικά μεγέθη, αλλά όχι πολύ μεγάλα, γιατί δεν του αρέσει. Για νεαρά δέντρα, κλαδέψτε τα πρώτα χρόνια για να καθοδηγήσετε την ανάπτυξη στις αρχές του χειμώνα.

Για να διατηρηθούν τα ηλικιωμένα δέντρα, αρκεί αφαιρέστε τα νεκρά ξύλα ταυτόχρονα, δηλαδή αργά το φθινόπωρο ή αρχές χειμώνα.

Μαύρα άνθη: 10 φυσικές ποικιλίες για φύτευση

3 δέντρα με χρυσό φύλλωμα για να δείτε το φθινόπωρο