Πώς να φυτέψετε και να βλαστήσετε ένα λάκκο μάνγκο;

Το μάνγκο είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο δημοφιλή εξωτικά φρούτα. Νόστιμο και εύκολο στο μαγείρεμα, είναι συστατικό εκλογής. Γνωρίζατε ότι ήταν δυνατό να βλαστήσει ο πυρήνας του; Ακόμα κι αν πρέπει να κάνετε υπομονή, είναι πολύ πιθανό! Ας δούμε λοιπόν τα διαφορετικά βήματα που σας επιτρέπουν να καλλιεργήσετε ένα δέντρο μάνγκο στο σπίτι.

Οι ιδανικές συνθήκες

Αν τελικά σκοπεύετε να φυτέψετε ένα δέντρο μάνγκο στον κήπο σας, να ξέρετε ότι το ίδιο είναι απαραίτητο να πληρούνται κάποιες κλιματικές συνθήκες. Αυτό το δέντρο χρειάζεται ήλιο, ζέστη και φοβάστε το κρύο – όπως θα περίμενε κανείς.

Έτσι, βγείτε από τη φύτευση στο έδαφος εάν ζείτε σε μέρος όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 5°C ! Διαφορετικά, θα πρέπει να δοθεί προτίμηση καλλιέργεια γλάστρας ότι επιστρέφει κανείς στο καταφύγιο σε θερμοκήπιο ή βεράντα κατά τη χειμερινή περίοδο.

Επιλέξτε το σωστό φρούτο και μαζέψτε το αμύγδαλο

Τώρα που ξεκινάτε να φυτέψετε ένα λάκκο μάνγκο, ήρθε η ώρα να επιλέξετε ένα κατάλληλο. Συγκεκριμένα, μπορείτε ευνοούν την αγορά ενός βιολογικού μάνγκο για, ειδικά αν σκοπεύετε να μην χρησιμοποιήσετε χημικά ή λιπάσματα.

Μόλις κόψετε το μάνγκο, κρατήστε το κουκούτσι και καθαρίστε το. Είναι τότε περίπου ανακτήστε το αμύγδαλο που περιέχει κόβοντάς το προσεκτικά, αφού είναι αυτή που θα πρέπει να βλαστήσει. Προσοχή μην το κόψετε!

πυρήνα βλαστάρι αμυγδάλου μάνγκο
Credits: iStock / Veni vidi…shoot

φάπεριοχή για να βλαστήσει ο πυρήνας

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η λειτουργία, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το εξασφαλίσετε το αμύγδαλο φυτρώνει. Για την καλύτερη αναπαραγωγή των συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξή του, χρειάζονται 3 στοιχεία: υγρασία, ζέστη και φως.

Το καλύτερο είναι να βάλτε το σε μια κατσαρόλα (10 έως 15 εκατοστά για να αναπτυχθούν οι ρίζες) με χώμα γλάστρας και γιατί όχι κάποιο φυσικό κομπόστ. Μπορείτε επίσης να το τοποθετήσετε σε βάζο ή άλλο γυάλινο βάζο βαμβακερός.

Σε κάθε περίπτωση, είναι φρόνιμο να καλύψει το σύνολο μιας πλαστικής μεμβράνης τρύπησε σε λίγα σημεία, και να δει ότι η γη ή το βαμβάκι να είσαι πάντα υγρός και επωφεληθείτε από τη ζεστασιά. Τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να έχετε υπομονή!

λουλούδι μάνγκο δέντρο οπωροφόρα δέντρο μάνγκο
Credits: iStock / Edevarde_Moreira

Καλλιεργήστε το δέντρο μάνγκο σας

Τα πρώτα φύλλα δεν θα είναι πράσινα, οπότε μην ανησυχείτε για αυτό. Εάν έχετε επιλέξει μια κουλτούρα σε ένα βάζο, βάλτε το αμύγδαλο στο έδαφος σε γλάστρα μόλις βλαστήσει (από 1 έως 5 εκ. ρίζες αρκούν).

Με τον καιρό, η ανάγκη για υγρασία θα είναι μικρότερη, ακόμα κι αντο χώμα πρέπει να είναι πάντα υγρό. Αν όλα πάνε καλά και καταφέρετε να κρατήσετε το δέντρο μάνγκο ζεστό και ελαφρύ, θα πρέπει να μπορείτε να το μεγαλώσετε!

Καλό να γνωρίζετε: για να μπορέσετε να επωφεληθείτε από τις βιταμίνες που παρέχουν τα δικά σας μάνγκο, θα πρέπει να περιμένετε Δέκα χρόνια – μερικές φορές λιγότερο ανάλογα με τις συνθήκες καλλιέργειας.

Σχετικά Άρθρα:

Τάρτα τατέν με λιώσιμο και γκουρμέ μάνγκο

6 έξυπνα κόλπα για να καλλιεργήσετε εύκολα φρούτα, λαχανικά και φυτά σε εσωτερικούς χώρους

Εσπεριδοειδή: σπείρετε κουκούτσια πορτοκαλιού, κουκούτσια λεμονιού και άλλα φρούτα τάρτας

10 φυτά με μεγάλα άνθη για τον κήπο σας

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις κερασιές!