πώς να φροντίσετε το γιασεμί της Μαδαγασκάρης;

Ο Στεφανωτής, γνωστός και ως γιασεμί Μαδαγασκάρης, είναι ένα αρωματικό φυτό που καλλιεργείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους. Το φυτό ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η ανθοφορία του είναι λεπτή και απαιτεί ελάχιστη φροντίδα, αλλά η ομορφιά του αξίζει τον κόπο! Τα άνθη έχουν σχήμα μικρών έναστρων σαλπίγγων και οι μίσχοι καμπυλώνονται. Είναι επίσης δυνατό να τα ποντάρετε για να τους δώσετε ένα φανταχτερό σχήμα. Και ένα μικρό ανέκδοτο: ήταν το αγαπημένο φυτό της Μέριλιν Μονρόε! Εδώ είναι όλες οι συμβουλές μας για την καλλιέργεια και τη φροντίδα του στεφανωτή.

Πού και πότε να φυτέψετε τη στεφανωτή;

Στη Γαλλία, το stephanotis καλλιεργείται σε γλάστρες και σε εσωτερικούς χώρους. Πράγματι, στον κήπο, έχει πολύ λίγες πιθανότητες να επιβιώσει, γιατί φοβάται τα ρεύματα και χρειάζεται α σταθερή θερμοκρασία 20°C όλο το χρόνο.

Η φύτευση γίνεται συνήθως στις άνοιξη, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις θα αγοράσετε το θέμα σας ήδη σε γλάστρα. Τότε απλά πρέπει να σκεφτείς μεταφυτεύω μόλις νιώσει στριμωγμένο.

Η μεταφύτευση πραγματοποιείται συνήθως κάθε 1 έως 2 χρόνια. Αυτό γίνεται πάντα εκτός ανθοφορίας. Επιπλέον, η γλάστρα που παρέχεται τη στιγμή της αγοράς θα γίνει γρήγορα πολύ μικρή, επομένως προτιμήστε μια αγορά στις αρχές της άνοιξης για να πραγματοποιήσετε μια γρήγορη μεταφύτευση. Αφού επιλέξετε το μέρος για το φυτό σας, μην το κουνήσεις άλλογιατί μπορεί να μην εκτιμά αυτές τις αλλαγές.

Stephanotis Jasmin de Madagascar
Πιστώσεις: NAPA74 / iStock

Πώς να φροντίσετε το γιασεμί της Μαδαγασκάρης;

Ο Στεφανωτής εκτιμά πολύ ΛΑΜΠΡΌΣ. Χρειάζεται πολλά φωςαλλά προσοχή: ποτέ απευθείας ήλιος, καθώς αυτό θα προκαλέσει εγκαύματα. Βεβαιωθείτε επίσης ότι οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν ποτέ κάτω από 15-16°C, αλλά κυρίως μην τοποθετείτε το φυτό σας κοντά σε πηγή θερμότητας όπως καλοριφέρ.

πότισμα είναι μια σημαντική χειρονομία για την ανάπτυξη του stephanotis. Πρέπει να είναι τακτικό (μία φορά την εβδομάδα), αλλά χωρίς υπερβολή με κίνδυνο να πνιγούν οι ρίζες. Στο φυσικό του περιβάλλον, η υγρασία είναι υψηλή, γι’ αυτό θυμηθείτε ψεκάστε τα φύλλα με μη ασβεστούχο νερό τακτικά. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε τη γλάστρα σε ένα κρεβάτι με βρεγμένα βότσαλα από πηλό.

Όσον αφορά τα λιπάσματα, φέρτευγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε 15 ημέρες την άνοιξη.

Η ανθοφορία γίνεται συνήθως από Μάιο έως Οκτώβριο. Είναι δυνατόν να κλαδέψουμε λίγο τα αμπέλια για να τονωθεί η ανάπτυξη. Το φθινόπωρο, θα χρειαστεί επίσης να προετοιμάσετε το φυτό σας για το χειμώνα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το σε ένα μεγαλύτερο δωμάτιο fraîche (μεταξύ 13 και 15°C) και σταματήστε να προσθέτετε οποιοδήποτε λίπασμα ή νερό (εκτός εάν το χώμα έχει στεγνώσει τελείως).

Το stephanotis μπορεί να υποστεί ακάρεα, έντομα λέπια και κόκκινα ακάρεα αράχνης.

Τι είναι τα αλλεργιογόνα των φυτών;

φύτευση, κλάδεμα, καλλιέργεια και συντήρηση