πώς να το θεραπεύσει από ασθένειες και παράσιτα;

Το Schlumbergera, γνωστό και ως κάκτος των Χριστουγέννων, είναι ένα φυτό που ανθίζει κατά τη διάρκεια των εορτών (μέσα Δεκεμβρίου έως τέλη Ιανουαρίου). Είναι ένα παχύφυτο που έχει το πλεονέκτημα ότι είναι εύκολο στη συντήρηση και που έχει τη δυνατότητα να ανθίζει ξανά κάθε χρόνο για περίπου δέκα χρόνια. Ωστόσο, όπως τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, το schlumbergera απαιτεί κάποια συντήρηση. Και αν δυστυχώς το επιτεθούν παράσιτα ή τα φύλλα του γίνουν μαλακά, εδώ είναι όλες οι συμβουλές μας για τη φροντίδα του χριστουγεννιάτικου κάκτου σας.

Καταπολέμηση των αλευροφόρων

Τα Mealybugs είναι μικρά παράσιτα που φοβούνται πολύ ο κάκτος των Χριστουγέννων. Κολλάνε σε όλο το φυτό, συμπεριλαμβανομένων των μίσχων, και σχηματίζουν λευκές φουσκάλες με όψη πούδρας. Εάν έχετε να κάνετε με έντομα λέπια, ορίστε μια φυσική τεχνική: αραιώστε υγρό μαύρο σαπούνι σε νερό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα σπρέι, ψεκάστε το διάλυμα σε όλο το φυτό. Μετρήστε περίπου 10% μαύρο σαπούνι στο διάλυμά σας. Στη συνέχεια επαναλάβετε την επέμβαση μέχρι να απαλλαγείτε οριστικά από τους αλευρώδεις κοριούς.

χριστουγεννιάτικος κάκτος schlumbergera
Credits: Olga_Anourina / iStock

Το schlumbergera μου έχει μαλακά φύλλα, τι πρέπει να κάνω;

Εάν τα φύλλα του χριστουγεννιάτικου κάκτου σας γίνονται μαλακά, αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη νερού. Πράγματι, το όνομά του είναι παραπλανητικό. Ένας κάκτος χρειάζεται πολύ λίγο νερό, αλλά το schlumbergera είναι ένα παχύφυτο που χρειάζεται συνεχώς φρέσκο ​​χώμα. Πρέπει λοιπόν να ποτίζεται τακτικά, αλλά χωρίς περίσσεια. Το χώμα πρέπει να στεγνώσει στην επιφάνεια ανάμεσα σε δύο ποτίσματα. Φροντίστε να αδειάσετε το πιατάκι για να μην σαπίσει το φυτό.

Τι γίνεται αν τα φύλλα γίνουν κόκκινα;

Τα κόκκινα φύλλα είναι σημάδι εγκαύματος: ο χριστουγεννιάτικος κάκτος σας γίνεται κόκκινος εάν είναι πολύ εκτεθειμένος στον ήλιο. Τοποθετήστε το σε ένα φωτεινό δωμάτιο, αλλά μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Αποφύγετε να το τοποθετήσετε πίσω από το τζάμι ή τοποθετήστε μια κουρτίνα συσκότισης.

Πώς να κάνετε τον χριστουγεννιάτικο κάκτο να ανθίσει;

Μπορεί να κάνετε υπομονή, αλλά δεν βλέπετε κανένα λουλούδι; Ίσως να μην είναι όλες οι κατάλληλες συνθήκες για να ανθίσει το φυτό σας. Ξεκινήστε τοποθετώντας το σε ένα φωτεινό δωμάτιο χωρίς άμεσο ηλιακό φως και μακριά από πηγές θερμότητας (όπως το καλοριφέρ). Τη νύχτα, δεν χρειάζεται τεχνητό φως. Για να ανθίσει, η schlumbergera χρειάζεται διαστήματα μεταξύ ανοιχτού και σκοτεινού. Τέλος, φοβάται έντονα την ξηρασία, φροντίστε το υπόστρωμα να είναι πάντα φρέσκο.

3 δέντρα με χρυσό φύλλωμα για να δείτε το φθινόπωρο

καταπολεμήστε το άγχος χάρη σε αυτό το φυτό