πώς να καλλιεργήσετε το Coffea arabica;

Στα γεωγραφικά πλάτη μας, το καφεόδεντρο (Coffea Arabica) δεν καλλιεργείται για τους σπόρους του καφέ, αλλά μάλλον ως φυτό εσωτερικού χώρου. Είναι πράγματι ένα πολύ όμορφο πράσινο φυτό που θα βρει τη θέση του στο σαλόνι σας ή σε μια βεράντα. Το δέντρο του καφέ είναι εγγενές σε υποτροπικά περιβάλλοντα, επομένως χρειάζεται ορισμένες πολύ συγκεκριμένες συνθήκες για να αναπτυχθεί. Αν είναι ενωμένα μεταξύ τους, τότε μπορείτε να θαυμάσετε τα μεγάλα, οβάλ, ανάγλυφα, γυαλιστερά πράσινα φύλλα του. Μπορεί επίσης να είστε αρκετά τυχεροί να απολαύσετε τα υπέροχα μικρά λευκά λουλούδια με ένα μαγευτικό άρωμα και το σχήμα των μικρών αστεριών. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καλλιέργεια του καφέ.

Εγκατάσταση του καφέ

Για ένα ανθισμένο καφεόδεντρο, συγκεντρώστε όλες τις βέλτιστες συνθήκες για την ανάπτυξή του. Χρειάζεστε πολύ φως, κάθε φύλλο πρέπει να αιχμαλωτίζει το φως, αλλά προσέξτε το άμεσο ηλιακό φως που κινδυνεύει να κάψει το φυτό. Επιπλέον, η ατμόσφαιρα του δωματίου σας δεν πρέπει να είναι πολύ στεγνή αφού το καφεόδεντρο χρειάζεται μια συγκεκριμένη υγρασία. Όσο για τις θερμοκρασίες, πρέπει να είναι μεταξύ 18 και 20°C ανά πάσα στιγμή, γιατί δεν του αρέσουν οι πολύ μεγάλες διαφορές. Όσο για το υπόστρωμα, πρέπει να είναι καλά στραγγισμένο, πλούσιο, υγρό και όχι ασβεστούχο.

Καφές Coffea Arabica
Credits: Almaje / iStock

Πώς να φυτέψετε το Coffea Arabica ?

Το καφεόδεντρο καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους και επομένως σε γλάστρες. Μπορεί να τοποθετηθεί σε σαλόνι ή σε κρύο θερμοκήπιο όπως βεράντα ή χειμερινό κήπο.

Η κατσαρόλα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη και να έχει μια τρύπα στον πάτο για να στραγγίζει το νερό. Τοποθετήστε ένα μικρό κομμάτι σύρμα κοτόπουλου στον πάτο και προσθέστε βότσαλα από πηλό.

Για το υπόστρωμα, το ιδανικό μείγμα είναι 1/3 χώμα γλάστρας και 2/3 χώμα ερείκης. Προσθέστε περλίτη για να διατηρήσετε το έδαφος υγρό.

Καφές Coffea Arabica
Συντελεστές: Murilo Gualda / iStock

Η συνέντευξη

Το καφεόδεντρο είναι ένα φυτό που χρειάζεται κάποια συντήρηση για να ανθίσει. Δεν είναι ένα εύκολο φυτό κατάλληλο για αρχάριους.

Το φύλλωμα πρέπει να ψεκάζεται με απιονισμένο νερό τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα για να διατηρείται η υγρασία των φύλλων χωρίς να φράσσονται οι πόροι. Θα παρατηρήσετε γρήγορα αν η υγρασία σας δεν είναι αρκετά δυνατή, γιατί τα φύλλα θα μαυρίσουν.

Το φυτό φοβάται την υπερβολική υγρασία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρείται το υπόστρωμα μόνιμα υγρό. Έχετε ένα ελαφρύ χέρι στο πότισμα, αλλά μείνετε τακτικοί. Το πότισμα πρέπει να είναι λιγότερο συχνό το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Κατά τη θερινή περίοδο, πρέπει να προστίθεται λίπασμα δύο φορές το μήνα για να αποφευχθεί η εμφάνιση χλώρωσης.

Τέλος, επανατοποθετείτε το φυτό σας κάθε 2 χρόνια σε μια ελαφρώς μεγαλύτερη γλάστρα για να αποφύγετε να σφίξουν οι ρίζες.

Άγρια μηλιά: ένα δέντρο χρήσιμο για τη βιοποικιλότητα

Εσπεριδοειδή “Το χέρι του Βούδα”: φύτευση, καλλιέργεια και φροντίδα