καλλιεργούν το κολλώδες σαρκοφάγο φυτό

Το Sundew είναι ένα σαρκοφάγο φυτό που παγιδεύει μικρά έντομα με τις κολλώδεις τρίχες του. Όσοι περνούν πολύ κοντά του έτσι κολλάνε και καταπίνονται. Ο φυσικός του βιότοπος βρίσκεται σε ελώδεις περιοχές. Το ηλιοβασίλεμα είναι ωστόσο ένα αισθητικό φυτό που θα βρει τέλεια τη θέση του στο εσωτερικό σας. Εδώ είναι όλες οι συμβουλές μας για την καλλιέργεια λιακιού.

Πού, πότε και πώς να φυτέψετε λιακάδα;

Η ιδανική εποχή για να φυτέψετε λιακάδα είναι στις αρχές της άνοιξης, μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου. Το υπόστρωμά σας πρέπει να βρίσκεται κοντά στον βάλτο του φυσικού του περιβάλλοντος. Εάν αγοράσετε τη γλάστρα σας κάποια άλλη στιγμή, θα μεταφυτεύσετε το φυτό σας σε τύρφη την επόμενη άνοιξη.

Η κατσαρόλα πρέπει να είναι φαρδιά και βαθιά. Το έδαφος θα αποτελείται από 70% τύρφη και 30% άμμο ποταμού για να ελαφρύνει το όλο πράγμα. Είναι λοιπόν ένα φτωχό και υγρό υπόστρωμα, αλλά αυτό αντιστοιχεί λίγο πολύ στους βάλτους στους οποίους ζει.

Το υπόστρωμα λοιπόν πρέπει να παραμένει υγρό κατά τη φύτευση, αλλά και σε καθημερινή βάση με μούλιασμα της γλάστρας.

Επιλέξτε μια ηλιόλουστη θέση, ειδικά το χειμώνα. Προσοχή όμως, χωρίς καυτό ήλιο. Τοποθετήστε ιδανικά τη γλάστρα πίσω από ένα παράθυρο στη νότια πλευρά.

Sundew
Συντελεστές: BjornStefanson / iStock

Η συνέντευξη

Αν και το ηλιοβασίλεμα προέρχεται από βάλτους, δεν του αρέσουν καθόλου οι ψεκασμοί νερού. Πράγματι, το νερό ακυρώνει το κολλώδες αποτέλεσμα των τριχών. Χωρίς αυτή την κόλλα, το φυτό δεν μπορεί να τραφεί, γιατί τα έντομα δεν θα παγιδευτούν.

Απλά πρέπει να διατηρείτε το υπόστρωμα υγρό ανά πάσα στιγμή. Κατά τη θερινή περίοδο, τοποθετήστε μια κατσαρόλα σε ένα φλιτζάνι γεμάτο με νερό.

Πραγματοποιήστε επαναφύτευση κάθε 4 χρόνια ανανεώνοντας πλήρως το υπόστρωμα.

Πώς παγιδεύει το ηλιοβασίλεμα τη λεία του;

Τα σταγονίδια που μπορείτε να δείτε στο ηλιοβασίλεμα είναι στην πραγματικότητα μικρά, κολλώδη πλοκάμια. Αυτά τα σταγονίδια ενεργοποιούνται μόλις ένα έντομο βουρτσίσει εναντίον τους. Μόλις κολληθεί, το πλοκάμι θα τυλιχτεί γύρω από το έντομο και θα απελευθερώσει πεπτικούς χυμούς για να «καταπιεί» το μικρό θηρίο.

Αλογοουρά: φύτευση, καλλιέργεια και φροντίδα

φύτευση φράχτη, κλάδεμα και συντήρηση