καθαρά πράσινα φύλλα φυτών

Τα φυτά εσωτερικού χώρου, όπως και τα έπιπλά σας, μαζεύουν σκόνη. Αν δεν το αφαιρείτε τακτικά, καταλήγει να κολλάει στα φύλλα. Ωστόσο, ο καθαρισμός των φύλλων των φυτών σας μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους, γιατί για να ανθίσουν χρειάζονται ορισμένα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του φωτός, το οποίο δεν μπορεί να συλληφθεί σωστά εάν έχει συσσωρευτεί πολύ σκόνη. Ανακαλύψτε όλες τις συμβουλές μας για τον καθαρισμό των φύλλων των πράσινων φυτών.

Καθαρά φύλλα φυτών: γιατί;

Η ανάπτυξη των φυτών δεν εξαρτάται μόνο από το τι συμβαίνει στο υπόστρωμα: το φως, ο αέρας και η υγρασία παίζουν επίσης. Τα φύλλα των πράσινων φυτών αποτελούνται από μικροσωματίδια που παγιδεύουν την υγρασία που υπάρχει στο μέρος για να τραφεί από αυτά. Επιπλέον, οι κάκτοι και τα παχύφυτα αντλούν ουσιαστικά τις ανάγκες τους από τον αέρα.

Είναι για όλους αυτούς τους λόγους που η σκόνη είναι ένα πρόβλημα. Αυτό εμποδίζει τη διέλευση του αέρα, της υγρασίας και του φωτός, και ως εκ τούτου γίνεται πραγματικό εμπόδιο στη φωτοσύνθεση. Τα φυτά τότε γίνονται πιο εύθραυστα και η ανάπτυξή τους διακυβεύεται. Ο καθαρισμός πρέπει να είναι μέρος των ενεργειών συντήρησης στο ίδιο επίπεδο με το πότισμα ή την προσθήκη λιπάσματος.

καθαρά πράσινα φύλλα φυτών
Credits: artursfoto / iStock

Πώς να καθαρίσετε τα σεντόνια;

Δεν είναι όλα τα φυτά ίδια. Κάποια είναι πιο στιβαρά από άλλα, αυτό είναι που θα καθορίσει την τεχνική καθαρισμού μεταξύ αυτών που υπάρχουν: το ντους, το σφουγγάρι ή το υγρό πανί.

Για δυνατά φυτά: το ντους

Ήρθε η ώρα να πλύνετε τα φυτά σας! Κάντε ντους με τους πιο σκληρούς (όπως παλάμες εσωτερικού χώρου, φιλόδεντρα, γιούκα, σπαθίφυλλα, μποκαρνέα, ντιεφενμπάχια ή ζαμιοκούλκας). Το νερό σας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εύκαμπτο σωλήνα κήπου απευθείας στον κήπο.

Εύθραυστα ή βαριά φυτά: καθαρισμός με το χέρι

Για φυτά πολύ βαριά για μεταφορά ή τα πιο εύθραυστα, συνιστάται να καθαρίζετε τα φύλλα με το χέρι. Ξεκινήστε ψεκάζοντας τα φύλλα με λίγο ζεστό νερό. Χρησιμοποιώντας ένα υγρό πανί, σφουγγάρι ή σκουπίστε και, στη συνέχεια, καθαρίστε απαλά κάθε φύλλο.

Κρατήστε κάθε φύλλο στο χέρι σας από κάτω και περάστε προσεκτικά το βρεγμένο πανί ή το σφουγγάρι σας από την κορυφή. Είναι επίσης δυνατό να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες.

Ποια προϊόντα να χρησιμοποιήσετε για τον καθαρισμό;

Τα εμπορικά προϊόντα δεν είναι χρήσιμα. Μπορεί να αφήσουν υπολείμματα στα φύλλα. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά προϊόντα για περισσότερη λάμψη, όπως γάλα ή μπύρα που ανακατεύετε με νερό!

καθαρά πράσινα φύλλα φυτών
Credits: Aygul Bulte / iStock

Το δέντρο καραμέλας: φύτευση, καλλιέργεια και συντήρηση

συμβουλές φύτευσης και φροντίδα