«Ζιζάνια; Όχι για τη βιοποικιλότητα!

Τα ζιζάνια, τα άγρια ​​χόρτα ή ακόμα και τα ζιζάνια δεν έχουν καλή φήμη στον κηπουρό που προσπαθεί συνεχώς να περιορίσει τον πολλαπλασιασμό τους στη γη του. Ωστόσο, προωθούν τη βιοποικιλότητα επιτρέποντας στα έντομα και τα πουλιά να τρέφονται. Τι θα γινόταν, λοιπόν, αν αλλάξαμε τελικά την άποψή μας για τα άγρια ​​βότανα στον κήπο;

Άγρια χόρτα, πρωταθλητές του οικοσυστήματος

Πικραλίδα, τριφύλλι, παπαρούνα… Μόλις εμφανιστούν στο γκαζόν, ο κηπουρός δεν σταματά να τους κυνηγάει. Το κύριο επιχείρημα για την εξάλειψή τους είναι το αισθητικό. Ωστόσο, όλες οι ποικιλίες φυτών και ζώων αποτελούν μέρος ενός αλληλεξαρτώμενου οικοσυστήματος. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα φυτά έχουν ένα ρόλο να παίξουν.

Τα άνθη αυτών των άγριων φυτών έχουν έτσι έναν πρωταρχικό ρόλο στη φύση: αυτά τροφοδοτούν έντομα επικονίασης απαραίτητο για την επικονίαση. Εξασφαλίζουν πράγματι την αναπαραγωγή φυτών που υφίστανται έντονη παρακμή λόγω της «Τωρινή μείωση των επικονιαστών (40% των τεκμηριωμένων ειδών απειλούνται με εξαφάνιση και Το 70% των ιπτάμενων εντόμων έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια)” όπως εξηγείται Πολυνία.

πεταλούδα μαργαρίτα
Credits: Marcel Storp/iStock

Όπως επισημάνθηκε μια αναφορά από τη γενική επιτροπή για την αειφόρο ανάπτυξη: «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 80% των ανθοφόρων φυτών επικονιάζονται […] από έντομα. Για τα καλλιεργούμενα είδη, το 84% από αυτά εξαρτώνται άμεσα από τα έντομα που επικονιάζουν».

Ζιζάνια δεν υπάρχουν

Το όνομα «ζιζάνιο» προέρχεται από αρχαίες ιατρικές χρήσεις. Τα άγρια ​​βότανα που χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία ονομάζονταν τότε «βότανα προς το κακό», τα οποία μετατράπηκαν σε «αρσενικά», μετά σε «ζιζάνια». Η οικογένεια των άγριων βοτάνων περιλαμβάνει όλα τα τοπικά ή εισαγόμενα φυτά των οποίων το επίπεδο ανάπτυξης έχει ξεφύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο. Τα ζιζάνια είναι λανθασμένα παρεξηγημένα γιατί προσφέρουν ανύποπτες ιδιότητες. Παρεμπιπτόντως, ξέρατε ότι μερικά από αυτά είναι βρώσιμα;

Από τα πιο γνωστά, η τσουκνίδα σηματοδοτεί ένα έδαφος πλούσιο σε άζωτο. Είναι φυτό ξενιστή για περίπου πενήντα έντομα, συμπεριλαμβανομένης της κόκκινης πεταλούδας ναύαρχου. Επιπλέον, είναι δυνατό να επινοηθεί ένας εξαιρετικός έλεγχος παρασίτων και ένα φυσικό λίπασμα χάρη στην τσουκνίδα! Η πικραλίδα τρέφει μέλισσες, βομβίλους, πεταλούδες και πολλά άλλα έντομα. Θύμα καταναγκαστικού ξεριζωμού, είναι ωστόσο ένα από τα πρώτα που ανθίζει την άνοιξη και το τελευταίο το φθινόπωρο, παρέχοντας το ντουλάπι για αρκετές εκατοντάδες έντομα.

κοπριά τσουκνίδας
Πιστώσεις: robertprzybysz / iStock

Αλλάξτε την οπτική σας για τα άγρια ​​χόρτα

Όπως επισημαίνεται από το σπίτι της φύσης :”Η παρουσία άγριων ζιζανίων σε ένα γκαζόν δεν είναι σημάδι παραμέλησης..» Ας αφιερώσουμε επίσης χρόνο για να αναρωτηθούμε: τα ζιζανιοκτόνα που μολύνουν το έδαφος και το νερό είναι μια πηγή ρύπανσης που μπορεί να αποφευχθεί. Επί πλέον, το συστηματικό ξερίζωμα των ζιζανίων για να ξεπεραστούν είναι μια γλυκιά ουτοπία. Για παράδειγμα, “ένα φυτό πλατάνι σκορπάει 40.000 σπόρους ετησίως που μπορεί να παραμείνει αδρανής για 40 χρόνια!

Τέλος, αφήνοντας το γρασίδι να μεγαλώσει επιτρέπει στα άγρια ​​είδη να επιστρέψουν στη γη σας και προώθηση της ποικιλότητας των φυτών. Τα χόρτα, οι μαργαρίτες, τα τριφύλλια, οι πικραλίδες, οι παπαρούνες και άλλες άγριες ορχιδέες είναι όλες οι ποικιλίες που μπορείτε να απολαύσετε εκεί και παίζουν ρόλο στην ισορροπία της βιοποικιλότητας.

Τροφοδοτήστε τη βοηθητική πανίδα

Παρέχοντας λουλούδια και σπόρους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τα άγρια ​​χόρτα προσελκύουν και τρέφουν πολλά είδη πουλιών και εντόμων. Δεν υπάρχει τίποτα σαν τα ζιζάνια για να προσελκύσει πεταλούδες, πασχαλίτσες, αιωρόμυγες, κορδόνια, μέλισσες ή βυζιά στον κήπο, τα οποία είναι πολύ χρήσιμα βοηθητικά για τον κηπουρό. Η μαργαρίτα, για παράδειγμα, παρέχει μια πηγή νέκταρ και γύρης για τα έντομα που επικονιάζουν. Ανθίζει όλο το χρόνο και πήρε το όνομά του από την ενεργό ανθοφορία του το Πάσχα. Το γαϊδουράγκαθο είναι επίσης θρεπτικό φυτό χάρη στους πολλούς σπόρους του.

Αφήστε λοιπόν λωρίδες χόρτου σε μέρη που μπορεί να είναι άγρια: κατά μήκος φράχτες, χαμηλούς τοίχους, μονοπάτια… Όλα αυτά είναι οικολογικά αποθέματα που είναι απαραίτητα για τον κύκλο ζωής των ειδών.

μπλε βυζιά
Πίστωση: emilio100/iStock

Βελτιώστε το έδαφος

Η ποιότητα του εδάφους είναι το θεμέλιο ενός υγιούς φυτού. Μερικά αυθόρμητα φυτά είναι εκεί για να βοηθήσουν τον κηπουρό να βελτιώσει το έδαφος. Το τριφύλλι είναι για παράδειγμα ένα εξαιρετικό λίπασμα που βελτιώνει συνεχώς την ποιότητα του εδάφους. Συλλαμβάνει άζωτο από τον αέρα και υπολείμματα από το έδαφος για να τα αποθηκεύσει. Βελτιώνει επίσης τη δομή του εδάφους. Η κοινή οξαλίδα είναι ένα φυσικό στραγγιστικό. Ωστόσο, μην το αφήνετε να σπαρθεί, γιατί μπορεί γρήγορα να γίνει επεμβατικό.

φυτό λιβαδιού τριφυλλιού
Πιστώσεις: iStock / KariHoglund

Λύσεις διευκόλυνσης της συγκατοίκησης με καλλιεργούμενες εκτάσεις

Η επίστρωση παρτεριών, το ύψος κοπής του χλοοτάπητα (8 cm) καθώς και τα φυτά εδαφοκάλυψης είναι από τις μη ρυπογόνες τεχνικές για τον περιορισμό του άκαιρου πολλαπλασιασμού των άγριων χόρτων. Με λίγα κόλπα μπορεί να συνυπάρξουν εξωραϊσμοί και άγριο γρασίδι, αποφεύγοντας έτσι την εισβολή σε καλλιεργούμενες εκτάσεις.

τα πάντα για το “saucissonier”

φύτευση, καλλιέργεια, συντήρηση και πολλαπλασιασμό