Εσπεριδοειδή “Το χέρι του Βούδα”: φύτευση, καλλιέργεια και φροντίδα

Το εσπεριδοειδές “Χέρι του Βούδα” είναι ένα οπωροφόρο δέντρο που παράγει εσπεριδοειδή. Η εκπληκτική του αισθητική το καθιστά επίσης ένα πρωτότυπο και πολύτιμο δέντρο. Πράγματι, οι καρποί του μοιάζουν με μακριά κωνικά δάχτυλα, εξ ου και το όνομα χέρι του Βούδα. Ωστόσο, δεν είναι βρώσιμα ακόμα κι αν το ξύσμα χρησιμοποιείται μερικές φορές από μεγάλους ζαχαροπλάστες για να αρωματίσουν τα πιάτα τους. Η κίτρο σε κάθε περίπτωση θα τραβήξει την περιέργεια των περαστικών και θα ομορφύνει το τοπίο. Ωστόσο, δεν θα βρει τη θέση του σε όλους τους κήπους μιας και είναι πολύ προσεκτικός. Μάθετε πώς να καλλιεργήσετε το εσπεριδοειδές “Χέρι του Βούδα”.

Πού και πότε να φυτέψετε το εσπεριδοειδές «Χέρι του Βούδα»;

Αυτό το οπωροφόρο δέντρο είναι πολύ ψυχρό. Επομένως, η ιδανική περίοδος για τη φύτευσή του είναι τον Μάιο όταν δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος όψιμων παγετών. Η κίτρο μπορεί να φτάσει σε μέγιστο ύψος τα 3 μέτρα. Αργότερα αποκαλύπτει αρκετά λαμπερά πράσινα φύλλα, φραγκόσυκα εσπεριδοειδή, αλλά και λευκά λουλούδια στίγματα με μοβ που προσφέρουν σε μέλισσες το φαγητό που χρειάζονται. Η ανθοφορία γίνεται από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο.

χέρι του Βούδα cedratier
Πιστώσεις: bong hyunjung / iStock

Η κίτρο φυτεύεται στο έδαφος μόνο σε τις πιο ζεστές περιοχές, γιατί εξασθενεί μόλις πέσουν οι θερμοκρασίες γύρω στους 5°C. Κάτω από τους 0°C, το δέντρο γενικά καταλήγει να πεθαίνει. Συνοψίζοντας, είναι καλύτερο να το καλλιεργήσετε σε γλάστρα για να το φέρετε σε εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, φυτεύοντας στο έδαφος που προορίζεται για τις περιοχές που είναι γνωστές ως η πορτοκαλιά.

Μόλις τοποθετηθεί σε γλάστρα, μπορείτε να το εγκαταστήσετε σε α βεράντα, ένα θερμοκήπιο ή έναν χειμερινό κήπο αν δεν έχει παγωνιά έξω. Επιλέγω μια μεγάλη κατσαρόλα και τοποθετήστε πήλινα βότσαλα στον πάτο για να βελτιώσετε το αποχέτευση-απορροή, γιατί το δέντρο φοβάται τη στασιμότητα του νερού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χώμα «ειδικών εσπεριδοειδών» ή να φτιάξετε το δικό σας μείγμα. Σε αυτή την περίπτωση, ανακατέψτε 2/3 χώμα κήπου και 1/3 άμμο ποταμού και, στη συνέχεια, προσθέστε μια χούφτα θρυμματισμένο κέρατο ή κόκκους οργανικού λιπάσματος.

Στο ανοιχτό έδαφος, το έδαφος πρέπει να είναι καλά στραγγισμένοπλούσιος και όχι πολύ ασβεστώδης.

Από την πλευρά της έκθεσης, ευνοήστε το γεμάτος ήλιος και σε τοίχο για να το προστατεύει από τον άνεμο.

Πώς να διατηρήσετε το δέντρο κίτρο;

Για φυτά σε γλάστρες, πότισμα πραγματοποιείται μόλις το υπόστρωμα στεγνώσει πάνω από 3 cm. Το χειμώνα μειώστε δραστικά το πότισμα και φροντίστε να μην λιμνάζει το νερό. Για τα δέντρα στο έδαφος, το πότισμα πρέπει να είναι τακτικό, ειδικά τα δύο πρώτα χρόνια, επειδή οι ρίζες δεν είναι ακόμα σταθερές στη θέση τους. καλοκαίρι, νερό γενναιόδωρα δύο φορές την εβδομάδα.

Φέρε λίγο λίπασμα για εσπεριδοειδή κάθε 15 ημέρες κατά την περίοδο ανάπτυξης (άνοιξη) για δέντρα σε γλάστρες. Για δέντρα στο έδαφος, φέρτε τέφρα ξύλου το χειμώνα και κομπόστ την άνοιξη.

Όσον αφορά το μέγεθος, αρκεί να αφαιρέσετε τα νεκρά κλαδιά ή σε κακή κατάσταση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επίσης, κόψτε τις άκρες για να του δώσετε μια ωραία σιλουέτα και να καθαρίσετε το κέντρο, ώστε να περνάει φως και αέρας.

χέρι του Βούδα cedratier
Συντελεστές: Imagesines / iStock

πώς να καλλιεργήσετε το Coffea arabica;

φύτευση, καλλιέργεια και φροντίδα ενός αναρριχώμενου φυτού