δημιουργήστε έναν φυλλώδη κήπο βήμα προς βήμα

Αν σας αρέσουν τα απλά πράγματα στη ζωή και η νηφαλιότητα, τότε αυτό που ακολουθεί θα σας ευχαριστήσει. Ένας κήπος δεν αποτελείται απαραίτητα από χιλιάδες λουλούδια και επιδεικτικά χρώματα. Πράγματι, πολλοί κήποι σε όλο τον κόσμο αναδεικνύουν το φύλλωμα που μπορεί να είναι εξίσου μεγαλειώδες με μια ανθοφορία. Και όταν μιλάμε για φύλλα, δεν μιλάμε μόνο για το πράσινο χρώμα και τα παράγωγά του, όχι! Ο φυτικός κόσμος είναι γεμάτος από ποικίλα φυλλώματα με πολλά χρώματα, υφές και σχήματα. Με αποκλειστικά φυλλώδη φυτά, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν νηφάλιο και κομψό κήπο καθώς και έναν ιδιότροπο και εξωτικό κήπο. Λοιπόν, είστε έτοιμοι να καλλιεργήσετε μόνο φυλλώδη φυτά;

Τα πλεονεκτήματα ενός αποκλειστικά φυλλώδους κήπου

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την καλλιέργεια φυλλώματος:

  • Τα φύλλα απαιτούν λιγότερη συντήρηση από τα άνθη. Δεν μαραίνονται το ίδιο εύκολα και οι πιθανότητες επιβίωσής τους είναι μεγαλύτερες.
  • Τα περισσότερα φύλλα είναι πράσινα και αυτό το χρώμα είναι πιο καταπραϋντικό! Ο κήπος σας θα γίνει πραγματικό κουκούλι για να χαλαρώσετε.
  • Ο κήπος σας θα προκαλέσει την περιέργεια των λάτρεις των φυτών. Πράγματι, γενικά θαυμάζουμε τα λουλούδια από λίγο πολύ μακριά, ενώ τα φύλλα μας ενθαρρύνουν να έρθουμε πιο κοντά για να εξετάσουμε το χρώμα και την υφή τους. Είναι επίσης πιο πιθανό να αγγίξουμε ένα φύλλο παρά ένα λουλούδι, είτε για την υφή του είτε για το σχήμα του.
  • Το πλεονέκτημα ενός φυλλώδους κήπου είναι ότι μπορεί να τον θαυμάζει κανείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πράγματι, τα ανθοφόρα φυτά γενικά ανθίζουν κατά τη διάρκεια μιας καθορισμένης περιόδου, πιο συχνά την άνοιξη, και εξαφανίζονται τον υπόλοιπο χρόνο.
οικοδεσπότη φυλλώματος
Πιστώσεις: Nataba / iStock

Πώς να φτιάξετε έναν κήπο ολόκληρο στο φύλλωμα;

Όπως όλα τα φυτά, υπάρχουν βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για την άνθηση των φυτών:

  • Κατά τη φύτευση, κάντε ομάδες φυτών. Τοποθετήστε τουλάχιστον 3 φυτά ενώ κάνετε αντίθεση με υφές, σχήματα και χρώματα. Τα περισσότερα φυλλώδη φυτά δεν αλλάζουν χρώμα ή σχέδιο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κάτι που είναι πλεονέκτημα, γιατί μόλις τοποθετηθούν όπως επιθυμείτε η σύνθεση δεν θα μετακινηθεί!
  • Δεύτερος κανόνας που φαίνεται προφανής: τοποθετήστε τα φυτά που χρειάζονται φως στον ήλιο και τα φυτά που φοβούνται τον ήλιο στη σκιά.
  • Επίσης φυτεύουμε τα φυτά που χρειάζονται πολύ νερό μαζί και αυτά που ανέχονται την ξηρασία πιο μακριά για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το πότισμα.
  • Δημιουργήστε μια όμορφη αρμονία χρωμάτων. Για παράδειγμα, τα πράσινα και τα κίτρινα φύλλα κάνουν πολύ καλή αντίθεση με τα γκρίζα ή μοβ φύλλα. Τα διαφοροποιημένα ή με σχέδια φύλλα θα ταιριάζουν πολύ με τα απλά πράσινα φύλλα για μια πινελιά πρωτοτυπίας σε ένα νηφάλιο περιβάλλον. Λαμπερό φύλλωμα (κόκκινο, πορτοκαλί κ.λπ.) τοποθετείται στο παρτέρι σας με πινελιές για να τραβήξει το βλέμμα σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Αυτό θα τους κάνει να ξεχωρίζουν.
  • Τέλος, πολύ σημαντικό είναι το σχήμα και η υφή των φύλλων! Για παράδειγμα, τα μεγάλα φύλλα του hostas ταιριάζουν πολύ με τις καρδιές της Μαρίας. Μπορείτε επίσης να παντρέψετε φυτά χαμηλής ανάπτυξης, όπως τα σέντουμ, με ψηλά, όρθια φυτά. Το μόνο όριο είναι η φαντασία σας!

Τώρα έχετε όλα τα κλειδιά για να ξεκινήσετε να καλλιεργείτε κήπους με φύλλα! Μπορείτε να ξεκινήσετε δοκιμάζοντας σε ένα μικρό κομμάτι του κήπου σας για να δείτε το αποτέλεσμα.

Calathea roseopicta «Dottie»
Συντελεστές: Francisco Herrera / iStock

8 ποικιλίες αχλαδιών για να διαλέξετε ανάλογα με τον κήπο σας

3 φυτά εσωτερικού χώρου που ανθίζουν το χειμώνα