Δαμασκηνιά: φύτευση, καλλιέργεια και συντήρηση

Η δαμασκηνιά είναι ένα οπωροφόρο δέντρο με γενναιόδωρη σοδειά, πολύ ανθεκτικό και με ζωηρή εμφάνιση που θα βρει τέλεια τη θέση του στο περιβόλι. Το εύρος του οφείλεται στο γεγονός ότι δεν τρυπώνει και αναπτύσσεται σε ελεύθερη μορφή. Από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, θα το δείτε να καρποφορεί μεγαλοπρεπώς κατά μήκος των κλαδιών του. Μάθετε πώς να καλλιεργείτε δαμασκηνιές.

Πού και πότε να φυτέψετε τη δαμασκηνιά;

Η ιδανική εποχή για τη φύτευση της δαμασκηνιάς είναι το φθινόπωρο για καλή ριζοβολία, αλλά μπορεί να γίνει και την άνοιξη. Το σημαντικό είναι να αποφύγετε περιόδους παγετού.

Έκθεση: ηλιόλουστη και ζεστή για όμορφα, μεγάλα δαμάσκηνα. Προτιμήστε ένα μέρος προστατευμένο από τον άνεμο.

Σολ: για να αναπτυχθούν καλά τα δαμάσκηνα, θα χρειαστείτε ένα αρκετά πλούσιο έδαφος με συνεισφορά χούμου για παράδειγμα. Το έδαφος πρέπει επίσης να είναι καλά στραγγιζόμενο, βαθύ, ελαφρύ και αν είναι δυνατόν ελαφρώς όξινο.

Όταν τοποθετείτε τη δαμασκηνιά σας, λάβετε υπόψη το μελλοντικό της μέγεθος για ενήλικα. Σχεδιάστε λοιπόν αρκετό χώρο γύρω του. Η δαμασκηνιά μπορεί να φτάσει τα 5 έως 8 μέτρα ύψος στην ωριμότητα. Η φύτευση είναι ένα σημαντικό βήμα, γιατί θα καθορίσει την ανάπτυξη του δέντρου σας, όπως και η συντήρηση που θα του κάνετε.

Καλό να ξέρω : Ακριβώς όπως το ακτινίδιο, υπάρχουν αρσενικές δαμασκηνιές και θηλυκές δαμασκηνιές. Εάν φυτέψετε μόνο μία δαμασκηνιά, θα πρέπει να επιλέξετε μια αυτο-γόνιμη ποικιλία (Prunier d’Ente, Mirabelle de Nancy, Quetsche d’Alsace) με κίνδυνο να μην δείτε κανένα δαμάσκηνο!

δαμασκηνιά
Πιστώσεις: MariuszBlach / iStock

Πώς να διατηρήσετε τη δαμασκηνιά;

Για τη λήψη καρπών απαιτείται επικονίαση. Μη διστάσετε να φυτέψετε φυτά μελισσών γύρω του για να προσελκύσετε μέλισσες και άλλα έντομα επικονίασης.

Τομή : το κλάδεμα της δαμασκηνιάς πρέπει να είναι ελαφρύ και να περιορίζεται στο ελάχιστο. Αν και αυτό διεγείρει την ανάπτυξη των δαμάσκηνων, το δέντρο δεν εκτιμά πραγματικά το κλάδεμα. Επιπλέον, οι ρίζες του δεν είναι πολύ βαθιές, επίσης αποφύγετε να σκάβετε πολύ το έδαφος. Το κλάδεμα πραγματοποιείται στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου.

Λίπασμα: το φθινόπωρο, προσθέστε κοπριά για να καλύψετε τις ανάγκες σε κάλιο.

Μετά τη συγκομιδή: Μην ξεχνάτε το κλάδεμα μετά τη συγκομιδή, που γίνεται το χειμώνα (πάντα εκτός περιόδους παγετού) για να τονωθούν οι επόμενοι βλαστοί. Κόψτε το νεκρό ξύλο και αφαιρέστε τους καρπούς που υπάρχουν ακόμα, γιατί είναι σίγουρα άρρωστοι. Αφαιρέστε επίσης τα κορόιδα που εμφανίζονται στους πρόποδες του δέντρου.

Ασθένεια: ο κύριος εχθρός της δαμασκηνιάς είναι η αφίδα. Βρείτε φυσικές μεθόδους για να τα εξαλείψετε εδώ.

φύτευση, καλλιέργεια και φροντίδα ενός αναρριχώμενου φυτού

10 φυτά με μεγάλα άνθη για τον κήπο σας