Βερικοκίτσα: φύτευση, καλλιέργεια, φροντίδα και συγκομιδή

Η βερικοκιά είναι ένα αρκετά εύκολο στην καλλιέργεια οπωροφόρο δέντρο. Αποκαλύπτει μια υπέροχη ανθοφορία την άνοιξη και νόστιμα γλυκά φρούτα το καλοκαίρι. Για να έχουμε όμορφα και καλά βερίκοκα χρειάζονται μερικές χειρονομίες, αλλά ο καιρός παίζει μεγάλο ρόλο στη συγκομιδή. Εδώ είναι όλες οι συμβουλές μας για να μεγαλώσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τη βερικοκιά σας.

Πού και πότε να μεγαλώσει η βερικοκιά;

Η βερικοκιά προτιμά τις μεσογειακές περιοχές, αλλά ορισμένες ποικιλίες είναι αρκετά ανθεκτικές στο κρύο! Το δέντρο θα ανθίσει χωρίς κανένα πρόβλημα, είναι μάλλον η συγκομιδή των βερίκοκων που θα τεθεί σε κίνδυνο σε περίπτωση παγετού.

Η φύτευση γίνεται συνήθως στις αρχές του χειμώνα (ή στα τέλη του φθινοπώρου), αλλά είναι δυνατό να γίνει και την άνοιξη, φροντίζοντας για το πότισμα. Επιλέξτε ένα ηλιόλουστο μέρος και αν είναι δυνατόν προστατευμένο από τον άνεμο, για παράδειγμα σε έναν τοίχο. Στην ιδανική περίπτωση, το δέντρο θα κοιτάζει νότια.

Το πιο σημαντικό είναι η αποστράγγιση του εδάφους. Πράγματι, η βερικοκιά είναι πολύ ευαίσθητη στην υγρασία. Απαιτεί λοιπόν ένα ελαφρύ, αμμώδες και καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Αυτό μπορεί να είναι ουδέτερο ή ασβεστώδες, δεν έχει σημασία.

βερικοκιά
Συντελεστές: Professor25 / iStock

Πώς να φυτέψετε μια βερικοκιά;

Η βερικοκιά είναι ανθεκτική και αντέχει σε αρνητικές θερμοκρασίες έως -25°C. Ωστόσο, τα λουλούδια φοβούνται τους παγετούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι φυτείες θα πρέπει να ευνοούνται σε περιοχές με ήπιο κλίμα.

Όσον αφορά τη φύτευση, η βερικοκιά φυτεύεται όπως κάθε οπωροφόρο δέντρο. Ωστόσο, κάθε δέντρο πρέπει να έχει καλή απόσταση τουλάχιστον 1,50 m μεταξύ τους. Επίσης, μην ξεχνάτε να εμπλουτίζετε το έδαφος με κομπόστ. Μόλις το δέντρο τοποθετηθεί στην τρύπα, ελέγξτε ότι τοΟ γιακάς βρίσκεται στο επίπεδο του εδάφους.

Οι περισσότερες βερικοκιές είναι αυτογόνιμες, επομένως δεν θα χρειαστεί να αναμίξετε δύο φυτά.

Η συνέντευξη

Μόλις εδραιωθεί καλά, η βερικοκιά απαιτεί λίγη συντήρηση. Επιπλέον, δεν χρειάζεται κλάδεμα, αλλά είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί ένα κλάδεμα συντήρησης για την τόνωση της καρποφορίας.

Προσθέστε κομπόστ στη βάση του δέντρου το φθινόπωρο για να αναπληρώσετε τα θρεπτικά συστατικά. Μια χούφτα λίπασμα την άνοιξη βοηθά επίσης στην τόνωση του δέντρου.

Ευαίσθητη στην υγρασία, η βερικοκιά μπορεί να γίνει θήραμα μυκήτων και άλλων βακτηρίων. Για να αποφύγετε αυτό, μπορείτε να ψεκάσετε το μείγμα Bordeaux αμέσως μετά την ανθοφορία. Αυτό θα αποτρέψει τη μονιλίωση και τη σήψη των βερίκοκων.

Συγκομιδή

Τα λευκά και απαλά ροζ άνθη της βερικοκιάς εμφανίζονται μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου ανάλογα με τη γεωγραφική θέση. Αυτή η πρώιμη ανθοφορία δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα, γιατί είναι εκτεθειμένη στις ιδιοτροπίες του καιρού και ιδιαίτερα στους όψιμους παγετούς. Αυτά καταστρέφουν τα άνθη και επομένως τους καρπούς που μπορεί να προκύψουν. Οι έντονες βροχοπτώσεις επηρεάζουν την επικονίαση.

Η συγκομιδή γίνεται συνήθως το καλοκαίρι από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Γενικά είναι τυχαίο αφού ένα δέντρο μπορεί να δώσει από 0 έως 200 κιλά βερίκοκα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να το επηρεάσουν, αλλά η γονιμοποίηση και το κλίμα είναι τα πιο σημαντικά.

φύτευση, ανθοφορία και φροντίδα για το ασημένιο αστέρι

θάμνοι με χρωματιστό φλοιό