Από πού προέρχεται η παράδοση της Πρωτομαγιάς;

Κάθε χρόνο για την 1η Μαΐου, κερνάμε τον εαυτό μας με μερικά κλωνάρια κρίνου της κοιλάδας. Με έντονα σύμβολα αυτό το φυτό που πήρε το όνομά του από τα λατινικά Convallaria majalis, αλλά γνωστό και ως κρίνο των κοιλάδων είναι ένα ουσιαστικό σύμβολο της άνοιξης. Επιπλέον, σύμφωνα με τη δημοφιλή πεποίθηση, αυτό το κρίνο φέρνει καλή τύχη. Συνδέεται επίσης με την Ημέρα των Εργαζομένων. Γιατί όμως το κρίνο της κοιλάδας συνδέεται με την 1η Μαΐου; Επιστροφή στην ιστορία ενός λουλουδιού που ομοιάζει με την ευτυχία.

Μια πολιτιστική κληρονομιά με πολλαπλές καταβολές

Σε γλάστρες ή στον κήπο, το κρίνο της κοιλάδας είναι εύκολο στη φροντίδα και έχει σύντομο χρόνο ανθοφορίας, που κυμαίνεται από 3 έως 4 εβδομάδες. Αν και μπορεί να καλλιεργηθεί, γνωρίζουμε αυτό το φυτό πάνω από όλα χάρη σε μια δημοφιλή παράδοση που διαδίδεται σε όλη την Ευρώπη: για την 1η Μαΐου, συνηθίζεται να προσφέρουμε μερικά κλωνάρια κρίνου της κοιλάδας. Τόσο σύμβολο της άνοιξης, της τύχης και της κοινωνικής προόδου, το αγαπάμε για τις θετικές αξίες ενσαρκώνει, εξίσου με το ακαταμάχητο σχήμα των καμπάνων του και το λεπτό του άρωμα.

δύο κλωνάρια κρίνου της κοιλάδας
Credits – nitrub / Easy Gardening

Στο πλευρό των αρχαίων θρύλων, Ο Απόλλωνας θα είχε δημιουργήσει κρίνο της κοιλάδας για να στρώσει το έδαφος με αυτό, ώστε οι εννέα μούσες να μην χαλάσουν τα πόδια τους. Επιπλέον, στους ρωμαϊκούς χρόνους γιορτάζονταν οι αγώνες λουλουδιών (ή παιχνίδια με λουλούδια) στις αρχές Μαΐου προς τιμήν της Φλώρας, της θεάς της άνοιξης και του κήπου, προκειμένου να προωθηθούν οι άφθονες σοδειές. Αργότερα, το 1560, όταν ο Κάρολος Θ΄ ήταν ακόμη ένας 10χρονος νεαρός βασιλιάς, λέγεται ότι του πρόσφεραν ένα κλαδάκι κρίνου της κοιλάδας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο νότιο Ντοφινέ την 1η Μαΐου. Τότε θα είχε διαδώστε αυτό το ανοιξιάτικο έθιμο προσφέροντας κρίνο της κοιλάδας στις κυρίες της αυλής. Ελλείψει ιστορικών αναφορών, παραμένει ωστόσο επιτρεπτή η αμφιβολία ως προς την αλήθεια αυτού του επεισοδίου.

Lily of the valley, κοσμικό γούρι;

Ορισμένες προσωπικότητες έχουν κάνει το λουλούδι της καμπάνας πρότυπο τους. Την 1η Μαΐου 1895, ο τραγουδιστής της Τουλόν Φέλιξ Μαγιόλ έδωσε την πρώτη του συναυλία στο Παρίσι. Η μόδα της εποχής ήθελε τους άντρες να καρφιτσώνουν μια καμέλια στο σακάκι τους. Ωστόσο, η ιστορία λέει ότι χωρίς καμέλια, ο καλλιτέχνης θα είχε αποφάσισε να διακοσμήσει το ντύσιμό του με ένα κλαδάκι κρίνο της κοιλάδας πριν βγει στη σκηνή για μια παράσταση που σηματοδότησε την αρχή μιας μεγάλης επιτυχίας. Το κρίνο της κοιλάδας έγινε τότε το γούρι του. Σε φόρο τιμής στο παιδί της χώρας, ο σύλλογος ράγκμπι της Τουλόν (το στάδιο Mayol) υιοθέτησε στη συνέχεια το 1921 το έμβλημα του 13-καμπάνα κρίνο της κοιλάδας στο έμβλημα του.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι σπουδαίοι Παριζιάνικοι τεχνίτες μοίρασαν ένα κλωνάρι κρίνου της κοιλάδας στους υπαλλήλους τους. Ο couturier Christian Dior υιοθέτησε επίσης το κρίνο της κοιλάδας ως αγαπημένο λουλούδι και έμβλημα του οίκου Dior. Την 1η Μαΐου πρόσφερε κρίνο της κοιλάδας στις μοδίστρες των εργαστηρίων του αλλά και σε πελάτες.

Μπουκέτο κρίνο της κοιλάδας σε βάζο
Crédits – undefined undefined / iStock

Τι σχέση έχει με την Εργατική Πρωτομαγιά;

Στα τέλη του 19ου αιώνα, τα αμερικανικά συνδικάτα ανέβηκαν στο μείωση του χρόνου εργασίας από δέκα σε οκτώ ώρες την ημέρα. Έτσι, την 1η Μαΐου 1886, στο Σικάγο, ξεκίνησε μια γενική απεργία που κατέληξε στην καταδίκη σε θάνατο των εξεγερμένων.
Το 1889, με αφορμή την εκατονταετηρίδα της Γαλλικής Επανάστασης και προς τιμήν των τραγικών γεγονότων στο Σικάγο, η Πρωτομαγιά έγινε επίσημα «γιορτή των εργαζομένων» στη Γαλλία, με πομπές να παρελαύνουν για να επιτύχουν τη μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας τους. Ήταν το 1919 που η εργάσιμη ημέρα καθιερώθηκε στις οκτώ ώρες. Τελικά, το 1948, η 1η Μαΐου έγινε αργία, ρεπό και με αποδοχές, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Εξαιρετική ανοχή πωλήσεων για ιδιώτες

ο Ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι η πώληση του κρίνου της κοιλάδας είναι δυνατή σε ορισμένους δήμους με δημοτικό διάταγμα μόνο την 1η Μαΐου. Στο βαθμό που ιδιώτης ή ένωση, μπορείτε να πουλήσετε το κρίνο της κοιλάδας σε δωρεάν τιμήαλλά με σεβασμό μερικών κανόνων: η ελάχιστη απόσταση με το πλησιέστερο ανθοπωλείο και η πώληση στον δημόσιο δρόμο πρέπει να είναι μόνο στο σκέλος.

Λιανικό εμπόριο κρίνου της κοιλάδας
Credits – Inkwell / iStock

Τέλος, αν για χάρη της διατήρησης των ειδών νιώθετε κάποιους ενδοιασμούς σχετικά με το κόψιμο λουλουδιών στη φύση, υπάρχουν δημιουργικές εναλλακτικές λύσεις, όπως αυτή tuto με κουτί αυγών πολύ ωραίο που προσφέρει το σχέδιο ενός κλαδιού κρίνου της κοιλάδας όπως κανένα άλλο!

Πώς διαχειμάζετε τα φυτά εσωτερικού χώρου;

10 ταχέως αναπτυσσόμενα δέντρα για να φυτέψετε στον κήπο