Από ποιο δέντρο προέρχονται τα κάσιους;

Εκτιμάται καθώς και ως συνοδευτικό σε ένα απεριτίφ ή ως σνακ: το κάσιους έχει πολλούς οπαδούς. Και θα ήταν όντως λάθος να το στερήσετε από τον εαυτό σας ενόψει των πλεονεκτημάτων του για την υγεία – υπό την προϋπόθεση φυσικά να τα καταναλώνετε ανάλατα. Αν όμως γνωρίζουμε καλά αυτό το φρούτο, είναι πιο δύσκολο να φανταστούμε πώς μπορεί να μοιάζει το δέντρο που τα κάνει να ωριμάζουν… Ας ξεκαθαρίσουμε αυτό το μυστήριο.

Το δέντρο κάσιους, ένα ελάχιστα γνωστό δέντρο

Ας ξεκινήσουμε με λίγη ιστορία. Το δέντρο κάσιους – δυτικό κάσιους – είναι απόνότια Αμερική, ειδικά τη Βραζιλία. Μετά την κατάκτηση αυτών των εδαφών, στη συνέχεια εισήχθη σε πολλές χώρες από Πορτογάλους αποίκους, ιδιαίτερα στην Ινδία και την Αφρική (μάλλον προς τα ανατολικά της ηπείρου). Στη συνέχεια η καλλιέργειά του εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες μέχρι τη Νοτιοανατολική Ασία.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα δέντρο κάσιους από αυτό φύλλα ελλειπτικού σχήματος και τα ελαφρώς ροζ λευκά άνθη του που διαχέουν ένα έντονο άρωμα. Αυτό επιτρέπει σε αυτό το δέντρο να προσελκύει γονιμοποιητικά έντομα. Συνήθως μετρά α δεκάδες μέτρα ύψος. Για πολύ καιρό, το ξύλο του χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή σκαφών. Αυτό όμως που το κάνει ίσως το πιο εύκολα αναγνωρίσιμο είναι ο καρπός του.

κάσιους κάσιους
Συντελεστές : Wikimedia Commons / Έρικ Γκάμπα

Οι καρποί του δέντρου κάσιους

Κόκκινου χρώματος και διαστάσεων 2 έως 3 cm, έχει μια μάλλον ιδιαίτερη εμφάνιση – κάτι που το κάνει πολύ εύκολα αναγνωρίσιμο. Του έχει κερδίσει συχνά τη σύγκριση με μια μικρή κολοκύθα ή μια καρδιά. Στην πραγματικότητα όμως είναι ψεύτικο φρούτο, αν και λέγεται μήλο κάσιους ! Μετά τη συγκομιδή και την ξήρανση, μπορεί να γίνει μαρμελάδα ή σιρόπι ή ακόμα και να αποξηρανθεί.

Η ρητίνη που βρίσκεται στο επίπεδο της είναι στο χειριστείτε με προσοχή λόγω της ικανότητάς του να προκαλεί αλλεργίες. Χρησιμοποιείται τις περισσότερες φορές για τις εντομοκτόνες και φαρμακευτικές του ιδιότητες, για παράδειγμα για την καταπολέμηση των κονδυλωμάτων.

Κατ’επέκταση, είναι αυτό το φρούτο που επιτρέπει την ανάπτυξη αυτού που λέγεται κάσιους. Το όνομά του είναι επίσης λίγο παραπλανητικό, αφού είναι α φρούτα και όχι ξηρούς καρπούς, όπως και το φουντούκι. Μετά το ψήσιμο, αυτά τα φρούτα χρησιμοποιούνται συχνότερα για δύο χρήσεις που εξαρτώνται από την καλλιέργεια. Στην Ασία, τα κάσιους είναι συχνά τα υλικά παραδοσιακού πιάτουενώ τρώγονται συχνότερα ως σνακ στις ευρωπαϊκές χώρες.

καρύδι μήλου κάσιους
Συντελεστές: PxHere

Σχετικά Άρθρα:

Η πραγματική συνταγή κρασιού από καρύδι

Μιμόζα: συμβουλές, φύτευση και συντήρηση του χρυσού δέντρου

Κουμκουάτ: πώς να φυτέψετε, να μεγαλώσετε και να συλλέξετε αυτόν τον θάμνο

Φουντούκι: φύτευση, κλάδεμα και συντήρηση

Τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους;