Έλατο Nordmann: φύτευση, καλλιέργεια και φροντίδα

Το έλατο Nordmann (Abies nordmanniana) είναι σίγουρα το πιο διάσημο έλατο, γιατί είναι αυτό που συναντάται στη συντριπτική πλειοψηφία τα Χριστούγεννα. Αυτό το πυραμιδικό κωνοφόρο βρίσκει τέλεια τη θέση του στον κήπο. Η ανάπτυξή του είναι μάλλον αργή, κάτι που είναι καλό για κήπους μέτριου μεγέθους. Εδώ είναι όλες οι συμβουλές μας για την καλλιέργεια του έλατου Nordmann στον κήπο σας.

Πού και πότε να φυτέψετε το έλατο Nordmann;

Το έλατο Nordmann φυτεύεται ιδανικά φθινόπωρο. Αυτό επιτρέπει την καλύτερη ριζοβολία, γιατί μπορούν να αναπτυχθούν νέες ρίζες πριν από την άφιξη της όμορφης εποχής. Είναι πιθανό να σκεφτείτε μια ανοιξιάτικη φύτευση, αλλά το δέντρο σας μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητο στην έλλειψη νερού. πότισμα πρέπει επομένως να είναι τακτικό και σχολαστικό.

Όσον αφορά τη φύτευση, το έλατο Nordmann μπορεί να φυτευτεί στο έδαφος ή ακόμα και σε γλάστρα! Δεν είναι δύσκολο όσον αφορά τον τύπο του εδάφους, αλλά το ιδανικό θα ήταν ένα χώμα πλούσιο σε χούμοΚαλός στραγγισμένοφρέσκο ​​και ελαφρώς όξινο.

Πώς να φυτέψετε το έλατο Nordmann;

Φύτευση στο έδαφος:

 • Ξεκινήστε βρέχοντας καλά τη ρίζα, βυθίζοντάς την σε μια λεκάνη με νερό.
 • Σκάψτε μια τρύπα με διάμετρο περίπου 60 cm έως 1 m και βάθος 50 έως 70 cm ανάλογα με το μέγεθος του δέντρου.
 • Προσθέστε χώμα για γλάστρα στο κάτω μέρος της τρύπας, αλλά σίγουρα όχι λίπασμα. Αυτό μπορεί να βλάψει τις ρίζες.
 • Σπάστε ελαφρώς τη ρίζα, δίνοντας προσοχή στις ρίζες. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το δέντρο σας στο κέντρο της τρύπας φύτευσης. Προσέξτε να μην θάψετε το γιακά! Αυτό πρέπει να παραμείνει στην επιφάνεια του εδάφους.
 • Γεμίστε την τρύπα με το υπόλοιπο χώμα, ενσωματώνοντας πάντα χώμα για γλάστρα.
 • Συσκευάστε στο πόδι και φτιάξτε μια λεκάνη ποτίσματος ολόγυρα.
 • Ποτίστε γενναιόδωρα για να κατακαθίσει το χώμα.
Sapin Norwegian
Credits: barmalini / iStock

Φύτευση γλάστρας:

 • Δεν υπάρχει πραγματική διαφορά μεταξύ της φύτευσης σε γλάστρες και στο έδαφος, εκτός από το ότι πρέπει να επιλέξετε τα σωστά αξεσουάρ.
 • Επιλέξτε μια πολύ μεγάλη κατσαρόλα. Πρέπει να υπάρχει χώρος για τις ρίζες.
 • Η γλάστρα πρέπει να τρυπηθεί για να μην λιμνάσει το νερό στον πάτο και να σαπίσουν οι ρίζες. Μπορείτε να τρυπήσετε τη γλάστρα μόνοι σας.
 • Προσθέστε ένα λεπτό διχτυωτό πλέγμα στο κάτω μέρος της κατσαρόλας και στη συνέχεια μια καλή στρώση από πήλινα βότσαλα.
 • Στη συνέχεια, ακολουθήστε τα ίδια βήματα με τη φύτευση στο έδαφος. Θα έχετε την επιλογή μεταξύ αποκλειστικά χώματος για γλάστρες ή μείγματος χώματος κήπου και χώματος για γλάστρα.

Πώς να διατηρήσετεAbies Nordmanniana;

Όπως τα περισσότερα κωνοφόρα, το έλατο Nordmann δεν χρειάζεται πραγματικά συντήρηση αφού έχει εδραιωθεί καλά στον κήπο. Το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο εκτός εάν το δέντρο έχει δύο βασικούς μίσχους. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι απαραίτητο να επιλέξετε τα περισσότερα εύρωστος.

Το πότισμα δεν είναι απαραίτητο, αυτό το κωνοφόρο ζει πολύ καλά από μόνο του. Το πότισμα είναι απαραίτητο μόνο εάν η ξηρασία είναι παρατεταμένη ή εάν η φύτευση έγινε την άνοιξη.

Για δέντρα σε γλάστρες, α μεταφύτευση μπορεί να χρειαστεί περίπου. κάθε 4 χρόνια ανάλογα με την ανάπτυξή του. Επίσης λιπαίνουμε δύο φορές το χρόνο: την άνοιξη (με άζωτο) και το φθινόπωρο (με ποτάσα).

Το έλατο Nordmann δεν είναι ευαίσθητο σε ασθένειες του κήπου, αλλά μερικές φορές μπορεί να πέσει θύμα επιθέσεων από αφίδες.

σπορά, φύτευση, καλλιέργεια, φροντίδα και συγκομιδή

φύτευση, φροντίδα και χειμερινή ανθοφορία